Albania a primit statutul de stat candidat la aderarea la UE. Tirana începe lungul și dificilul drum al reformelor

Albania © Ralph Paprzycki | Dreamstime.com

Statele membre ale Uniunii Europene au decis astăzi să acorde Albaniei statutul de ţară candidată la aderare, însă negocierile vor fi de durată şi vor impune Tiranei importante reforme judiciare, a anunţat Comisia Europeană, potrivit AFP.

Decizia a fost luată în cadrul unei reuniuni a miniştrilor afacerilor europene la Luxemburg, care au urmat recomandările Comisiei. Ea trebuie acum aprobată de şefii de stat şi de guvern din UE, la summitul european de joi şi vineri. “Felicitări pentru statutul de candidat pe care tocmai l-am convenit”, a scris Stefan Fule, comisarul european pentru Extindere, pe contul său de Twitter. “(Este) o recunoaştere a eforturilor privind reformele, (dar şi) o încurajare la mai mult”, a adăugat el, potrivit agențiilor Reuters şi DPA.

Statutul de candidat nu înseamnă o aderare automată, lucru subliniat şi de o sursă europeană citată de AFP. Acest statut deschide calea unui proces de negocieri “care va lua timp”, a adăugat sursa europeană.

Ţară membră a NATO şi cu o populaţie de aproximativ trei milioane de persoane, Albania va trebui să îndeplinească numeroase criterii pentru aderare, printre care combaterea criminalităţii şi corupţiei şi aducerea sistemului judiciar şi a administraţiei la standarde europene.

Tirana va trebui să învingă totodată reticenţa unor capitale faţă de extinderea blocului comunitar, reţinere alimentată de îngrijorările privind costurile economice, creşterea euroscepticismului şi dezamăgirea faţă de progresele democratice din state precum România şi Bulgaria, aderate în 2007, notează Reuters, preluată de Agerpres.

Comisia a recomandat acordarea statului de ţară candidată Albaniei pentru a încuraja progresele înregistrate de acest mic stat balcanic în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate, care rămân probleme majore, precum şi în instaurarea unui stat de drept.

Albania se numără printre cele opt state care sunt candidate sau potenţial candidate la aderarea la Uniunea Europeană. Tirana a mai încercat să obţină statutul de ţară candidată în luna decembrie a anului trecut, însă i s-a recomandat să înregistreze mai multe progrese în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate.

Mai mulţi miniştri europeni au atras marţi atenţia Albaniei să continue pe calea reformelor. “Fără structuri democratice, fără un stat de drept, fără independenţa media şi a justiţiei, fără o luptă consistentă împotriva corupţiei, nu poate avea loc aderarea la UE”, a afirmat secretarul german de stat Michael Roth. “Nu este sfârşitul unei călătorii, ci sperăm că va fi un bun început”, a adăugat ministrul danez de externe Martin Lidegaard.

Ultima ţară care a aderat la UE, Croaţia, a avut nevoie de zece ani ani pentru finalizarea procesului. Albania a aplicat pentru aderarea la UE în 2009. În privinţa celorlalte state din Balcani, negocierile de aderare a Serbiei au fost lansate în ianuarie, însă perspectivele sunt incerte pentru aspiranţi precum Muntenegru, Macedonia, Kosovo şi Bosnia-Herţegovina.

Turcia a obţinut statutul de ţară candidată la aderare în decembrie 1999, iar negocierile au început în 2004.