Cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Radboud din Olanda au evaluat 124 de pacienți la câteva săptămâni după recuperare. Iar rezultatele nu sunt îngrijorătoare.
Un nou studiu a constatat că pacienții cu noul coronavirus, cu simptome persistente dar ușoare, care au fost lăsați să se recupereze acasă, sunt mai susceptibili de a avea o stare de sănătate proastă pe termen lung, faţă de cei cu afecțiuni mai grave dar care au fost tratați în spital.
Pacienții evaluaţi au fost comparați pe baza severității bolii, a stării plămânilor și a stării generale de sănătate. În total, 27 de pacienți au prezentat simptome ușoare, 51 au avut afecţiuni moderate, 26 au fost clasificați drept „severi” și 20 au fost considerați „critici”.
La majoritatea pacienților, plămânii s-au recuperat bine, dar impactul asupra altor aspecte ale sănătății lor a fost mai semnificativ pentru persoanele cu cazuri ușoare care au fost lăsate în cea mai mare parte să se recupereze acasă.
Cele mai frecvente probleme pe termen lung au fost oboseala, dificultăți de respirație și dureri în piept
Totodată, mai mult de 22 la sută din cazurile ușoare au suferit de depresie, comparativ cu doar 10 la sută dintre pacienții considerați „critici”. „Deoarece nu am găsit anomalii majore radiologice, funcționale pulmonare, inflamatorii la acești pacienți cu boală ușoară, explicațiile pentru starea lor de sănătate slabă rămân neclare în acest moment”, scriu cercetătorii în studiul publicat în revista Clinical Boli infecțioase.
Cercetătorii spun că acest grup de cazuri de boală ușoară nu este reprezentativ pentru toate persoanele, dar arată că unii pacienți cu noul coronavirus dezvoltă simptome prelungite care au implicații semnificative pe termen lung şi nu îşi explică de ce.
„Se pare că există un subgrup clar de pacienți care au prezentat inițial simptome ușoare de COVID-19 și care au continuat să se confrunte cu probleme de sănătate pe termen lung”, spune primul autor al cercetării Bram van den Borst.
Ceea ce-i izbitor pentru cercetători este că abia dacă au găsit anomalii în plămânii acestor pacienți
Este o nevoie urgentă de cercetări suplimentare privind problema la pacienţii cu forme uşoară de boală. Toți pacienții cu Covid-19 externați din spital au fost recrutați pentru studiu, iar pacienții cu simptome care au ţinut peste șase săptămâni au fost, de asemenea, îndrumați către programul de evaluare de către medicul lor de familie, spun experţii.
Scanările plămânilor au arătat că la 99 la sută dintre cazuri, s-au redus opacitățile. Dintre persoanele cu boli ușoare, 93% dintre ei şi-au revenit normal.
Cu toate acestea, mai mult de o treime (36%) dintre pacienți au avut probleme mentale și cognitive trei luni mai târziu
În timp ce plămânii și-au revenit la normal în decurs de trei luni, mai mult de două treimi (69%) au suferit de oboseală și 64% dintre pacienți au avut o formă de insuficiență funcțională. Se crede că peste 60.000 de britanici sunt afectați de simptome de lungă durată ale Covid-19, inclusiv oboseală, respirație grea și dureri în piept.
Datele din studiul COVERSCAN au arătat că aproape 70 la sută dintre voluntari au avut afectat unul sau mai multe organe, inclusiv inima și plămânii, la patru luni după după ce au luat infecția.
Studiul COVERSCAN examinează daunele pe termen lung cauzate de Covid-19 asupra organelor majore. Dr. Amitava Banerjee, unul dintre cercetătorii de la University College London, a declarat că 25% dintre pacienți au avut leziuni la două sau mai multe organe.
Studiul este condus de compania medicală Perspectum, Oxford University Hospitals NHS Trust și Mayo Clinic, scrie Daily Mail.