ALARMĂ NAȚIONALĂ. Alertă de AVERTIZARE a populației în TOATĂ ȚARA

ALARMĂ NAȚIONALĂ. Alertă de AVERTIZARE a populației în TOATĂ ȚARA

O alarmă națională va avea loc, miercuri, pentru avertizarea populației în caz de dezastre. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a anunțat că sirenele vor fi pornite în fiecare județ. În cadrul simulării vor avea loc exerciții pentru verificarea funcționării mijloacelor de avertizare a oamenilor și de verificare a modului în care sunt pregătite autoritățile locale pentru evenimente tragice. Astfel de exerciții vor avea loc în prima zi de miercuri a fiecărei luni.

O alarmă națională va avea loc, miercuri, pentru avertizarea populației în caz de dezastre. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a anunțat că sirenele vor fi pornite în fiecare județ iar exercițiul are ca scop protecția populaţiei și a bunurilor materiale, precum şi limitarea efectelor dezastrelor.

IGSU transmite că va desfășura, lunar, exerciții pentru testarea și verificarea sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă

În toate județele țarii vor avea loc exerciții pentru verificarea funcționării mijloacelor de alarmare a populației, în vederea centralizării permanente a datelor privind starea de operativitate a echipamentelor de înștiințare, avertizare și alarmare, precum și pentru pregătirea continuă a autorităților administrației publice locale.

Sirenele vor suna în fiecare lună

Începând cu luna august, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10.00 - 11.00, vor fi acționate sirenele de alarmare publică existente la nivel național. Simulările vor începe miercuri, 2 august a.c. și vizează atât verificarea echipamentelor care pot fi acționate în mod centralizat (simultan), dar și a celor cu acționare locală, transmite IGSU.

Rezultatele verificărilor vor fi centralizate la nivel județean și vor face obiectul unor analize în comitetul județean pentru situații de urgență, în vederea îmbunătățirii modului de alarmare a populației în situații de protecție civilă.

Pompierii atrag atenția că, prin modul de acționare mijloacelor tehnice de alarmare, există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public. „Asigurăm cetățenii că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice”, au transmis oficialii IGSU.

În perioada 18-21 aprilie a.c., IGSU a desfășurat, la nivel național, cel mai amplu exercițiu de testare a sirenelor care anunță situațiile de protecție civilă.

Timp de patru zile au fost verificate 6.680 de sirene, din totalul celor 7.713 de mijloace tehnice de alarmare existente la nivel național.  Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația prin intermediul sirenelor electrice și electronice au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.

Alarmare cu efect întârziat

Capitala dispune de spaţii pentru adăpostirea a un milion de persoane în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov, Daniel Vasile.

„Mă refer aici la spaţiile de adăpostire care sunt special amenajate în subsolul blocurilor, ca adăpost de protecţie civilă, totodată există şi adăpost de protecţie civilă constituit ca punct de comandă, adică pentru autorităţi. De asemenea, metroul poate constitui un adăpost în caz de protecţie civilă. Dar, aşa cum am spus, capacitatea însumată nu depăşeşte un milion de locuri în acest moment”, a precizat Daniel Vasile în urma exerciţiului de alarmare organizat, în luna aprilie.

El consideră că există o vulnerabilitate, în sensul că sistemele de alarmare a populaţiei nu sunt automatizate, iar în bugetele primăriilor ar trebui prevăzute fonduri pentru remediere deficienţelor, dar şi pentru îmbunătăţirea sistemului actual.

„Cu siguranţă, există o vulnerabilitate, în sensul că, în momentul în care se constată necesitatea şi se impune declanşarea unei alarme (...), există o perioadă de timp, o tranziţie de la momentul în care noi înştiinţăm autoritatea locală, care are în administrare aceste sirene, până la momentul fizic în care cineva va apăsa pe buton şi acesta este lucrul asupra căruia insistăm. Ar trebui ca aceste sisteme să fie centralizate, iar acţionarea să se facă în mod automatizat, fie dintr-un punct de comandă de la nivelul autorităţii locale, fie de la dispeceratul ISU, pentru a scurta cât mai mult acest timp”, a spus Daniel Vasile.