Alarmă! Falsa aplicație FaceApp face ravagii. Ai idee ce ți-ai instalat pe telefon?

Alarmă! Falsa aplicație FaceApp face ravagii. Ai idee ce ți-ai instalat pe telefon?

Infractorii cibernetici au creat o aplicaţie care pretinde a fi versiunea certificată FaceApp, iar prin intermediul ei infectează dispozitivele cu malware, avertizează specialiştii Kaspersky Lab, potrivit Agerpres. Americanii și britanicii au transmis deja avertismente populației, iar un senator de peste ocean cere o anchetă oficială.

Virusul lansat astfel e un modul adware, MobiDash. Odată ce aplicaţia descărcată, ea simulează o eroare şi este eliminată, în realitate, virusul pe care îl conținea rămânând în dispozoitiv și afişând reclame.

”Persoanele din spatele MobiDash îşi ascund adesea modulul adware în aplicaţii şi servicii populare. Asta înseamnă că acţiunile versiunii false de FaceApp s-ar putea intensifica, mai ales dacă luăm în considerare sutele de ţinte, în doar câteva zile. Le recomandăm utilizatorilor să nu descarce aplicaţii din surse neoficiale şi să instaleze soluţii de securitate pe dispozitivele lor pentru a evita orice probleme”, a declarat Igor Golovin, security researcher la Kaspersky. Deja aproximativ 500 de utilizatori au avut probleme numai în ultimele două zile. Primele semnale privind viruslu u apărut în 7 iulie, fiind  identificate aproape 800 de module diferite.

 

Aplicaţia FaceApp, care le permite utilizatorilor să-şi modifice chipul în fotografii, făcându-i mai tineri sau mai bătrâni a devenit recent extrem de populară pe reţelele sociale, deși a fost lansată în urmă cu doi ani. Succesul și l-a câștigat după ce fotografii cu feţele îmbătrânite ale unor celebrităţi, precum cântăreţul Drake, rapperiţa Cardi B sau campionul NBA Stephen Curry au fost distrubuite pe internet devenind virale. În prezent, FaceApp este cea mai descărcată aplicaţie gratuită de pe Google Play, înregistrând deja peste 100 de milioane de utilizatori.

Aplicația a fost creată de societatea rusă Wireless Lab, cu sediul în Skolkovo, un parc de activităţi de înaltă tehnologie lângă Moscova, numit adesea „Silicon Valley din Rusia”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News