Evenimentul Zilei > International > Un important POLITICIAN francez vrea să mute GRANIȚA între Marea Britanie și Franța, din cauza REFUGIAȚILOR
Un important POLITICIAN francez vrea să mute GRANIȚA între Marea Britanie și Franța, din cauza REFUGIAȚILOR

Un important POLITICIAN francez vrea să mute GRANIȚA între Marea Britanie și Franța, din cauza REFUGIAȚILOR

Franța ar trebui să schimbe granița cu Marea Britanie, de la Calais la Kent și să nu mai gestioneze refugiații și imigranții din Marea Britanie, a declarat fostul premierfrancez Alain Juppe.

Alain Juppé (71 de ani), descris de presa britanică drept favorit în curs aprezidențială din Franța, a declarat că vrea renegocieri complete ale acordului Le Touquet, prin care cele două state vecine au stabilit să mențină controlul la frontiere și miile de refugiați și imigranți pe partea franceză a Canalului, scrie Guardian

„Nu putem tolera ce se întâmplă în Calais, imaginea este dezastruoasă pentru țara noastră, și observăm că există consecințe extrem de serioase economice și de securitate pentru oamenii din Calais”, a declarat Juppe.

„Așa că prima măsură ar fi să denunțăm acordurile Le Touquet. Nu putem să acceptăm să facem trierea pe teritoriul francez a celor pe care Marea Britanie îi vrea sau nu îi vrea. Este treaba britanicilor să facă asta”; a spus el.

Juppe a mai precizat că nu îi este teamă de opoziția puternică a britanicilor în ceea ce privește schimbarea acordurilor.

Întrebat dacă granița ar trebui împinsă spre coasta engleză, el a replicat: „Desigur. Nu-mi spuneți că asta ar fi dificil pentru că britanicii nu vor asta. Dacă am fi purtat negocieri internaționale pe această temă, atunci nu ar fi existat deloc negocieri. Așa că dezbaterea trebuie redeschisă și un nou acord trebuie semnat”, a explicat oficialul francez.

Alain Juppe a mai spus că Franța nu trebuie să spună „nu” pentru mai multe lucruri, pe scena internațională, în special pe acordul Le Touquet.

Conform tratatului bilateral semnat în 2003, oficialii britanici pot verifica pașapoartele în Franța și viceversa, ceea ce înseamnă că granița engleză este efectiv în Franța și imigranții și refugiații care încearcă să ajungă în Marea Britanie sunt blocați pe „teritoriul nimănui”, unde ridică tabere improvizate, în Calais, și de-a lungul coastei de nord a Franței.

Alain Juppé este un om politic francez, membru al Uniunii pentru o Mișcare Populară, partidul lui Sarkozy. A fost prim-ministrul Franței din 17 mai 1995 până în 2 iulie 1997 în cadrul președinției lui Jacques Chirac. Din 2006 este primar al orașului Bordeaux.