După o vacanţă cu peripeţii, când lui Şerban Huidu i s-a furat portofelul la Zurich, "cârcotaşii" revin în formă la radio şi TV, bucuroşi că nu are cine să îi concureze pe formatele pe care le realizează de zece ani. Cei doi "cârcotaşi" au semnat un nou contract pe trei ani cu SBS Broadcasting Group, pentru a continua show-urile consacrate.
Matinalul de la Kiss FM şi emisiunea de la Prima TV aduc în noul sezon câteva modificări şi surprize. La radio, lui Şerban Huidu şi lui Mihai Găinuşă li se va alătura Codruţ Eugen Kegheş, alias Cătălin Dezbrăcatu, care va avea un rol foarte important în emisiune.
Toţi trei se trezesc în acest sezon mai devreme, pentru că programul începe la 6:30, cu jumătate de oră mai repede decât până acum. La TV, „Cronica cârcotaşilor” va pune accent pe vedetele din domeniul politic, care a fost revigorat odată cu introducerea noul sistem de vot uninominal, iar Magda Ciumac, neobosita prezenţă de la OTV din ultimele luni, va lua locul Oanei Zăvoranu.
Un interviu cu „cârcotaşii” este ca o întâlnire cu cei mai buni prieteni. Jumătate din răspunsuri sunt glume, observaţii sau completări, iar cealaltă jumătate sunt autoironii şi ironii la adresa tuturor personajelor de pe piaţă. Ce e mai important este că, în urma acestui interviu, devine limpede pentru toată lumea că Huidu şi Găinuşă vor continua să facă acest show până când nu se vor mai distra în propria emisiune.
Găinuşă: „Când nu ne mai distrăm în emisiune, înseamnă că nici publicul nu se mai distrează”
EVZ: Ce aţi mai cârcotit de când v-aţi întors din vacanţă? Huidu: Nici nu ne-am intrat în pâine, că de abia ne-am întors după un concediu foarte lung. După trei zile nici nu te dezmeticeşti. Oricum, am constatat că, din păcate, nu prea avem concurenţă şi de aceea nu ne simţim bine.
Buzdugan şi Morar, care vor realiza o emisiune matinală la noul post de radio al trustului Intact, au anunţat că vă vor face concurenţă. Huidu: Nu ştim despre cine vorbiţi, n-am auzit de ei. Noi avem alt target, iar pe noi ne ascultă, în general, cei care nu-i ascultă pe ei. S-ar putea să se oftice la faza asta, dar nu-i nicio problemă. Antena 1 şi Intact este locul în care toate visele mor. Amândoi am lucrat acolo. În ceea ce priveşte noile schimbări de pe piaţa media din România, le dorim „multe succesuri”. Găinuşă: Dacă oamenii ne vor, înseamnă că noi nu putem să plecăm şi să dezamăgim. O să fim mai vechi decât sculele de la Prima TV.
Cum e să realizezi matinalul timp de zece ani şi să te scoli de atâta timp cu noaptea în cap? Huidu: E groaznic ce ni se întâmplă. Ne exploatează. Cine ne cunoaşte ştie că nu consumăm nici cafea, nici energizante. Este destul de dubios. Găinuşă: Da, nu mai dormim, ceea ce ne obligă să economisim foarte mult timp. Când nu dormi deloc, poţi să munceşti din plin. (glumesc ei) Care e noutatea acestui nou sezon? Huidu: Dacă s-ar uita cineva la emisiunile de acum doi – trei ani ar vedea că tot timpul am venit cu ceva nou, deşi poate nu se simte. Dacă te uiţi la comentarii, cele mai bune emisiuni sunt alea vechi. Primul program a fost cel mai bun şi de atunci scădem constant. După o anumită perioadă de dezvoltare există câteva reguli care spun „back to the basics”. Din când în când e bine să revii la bază. Aşa o să facem şi noi: o să revenim la bază sau, ma rog, la autobază.
„Cronica” este una dintre cele mai longevive emisiuni TV de la noi. În ce constă succesul? Huidu: Mai sunt emisiuni mai longevive decât a noastră. „Din dragoste”, de exemplu. Găinuşă: Dragostea şi ura te ţin în viaţă. Dar uitaţi-vă la „Teleenciclopedia”. Este nemuritoare. Huidu: Sunt emisiuni de 30 – 35 de ani în SUA, ca „Roata norocului” şi de 15 - 20 de ani, cum este emisiunea lui Letterman. Toată lumea spune că publicul român este foarte greu de mulţumit. Pe de altă parte, producătorii români sunt foarte leneşi, ca să nu folosesc un cuvânt mai dur, respectiv când formatul merge bine, toţi fac orice altceva numai să nu se ţină de emisiunea respectivă. Şi atunci, formatul bun poate fi distrus şi de indolenţa producătorilor. Nu ne comparăm cu străinii nici la public, nici la profesie. De la internet până la promoţii speciale, orice poate inventa marketingul. Publicul joacă rolul de stăpân. Şi publicul e de mai multe tipuri. Emisiunile sunt făcute să fie iubite de unii şi urâte de altele. Dacă ţii publicul aproape şi îi satisfaci dorinţele, un format poate rezista foarte mult. Găinuşă: Emisiunea asta o să dureze atât timp cât noi ne vom distra în ea. Când nu ne mai distrăm în emisiune, înseamnă că nici publicul nu se mai distrează.
Vor apărea personaje noi? Huidu: Personajele de care vorbiţi sunt cele care vor fi în viaţa publică sezonul acesta. Cum există o mare dezbatere politică, în care au intrat, mai nou, foarte multe persoane cunoscute, pentru că votul uninominal asta face, îşi cere persoane cunoscute, vom avea de lucru, frate. Găinuşă: Cum s-a împletit politica cu showbiz-ul, aşa şi la noi în emisiune veţi vedea cum comedia se împleteşte cu tragedia. Huidu: E un sezon foarte ofertant din punctul ăsta de vedere. De foarte mulţi ani vorbim de alegeri uninominale, dar nimeni nu a ştiut ce înseamnă ele. Alegeri uninominale înseamnă că un actor ca Ronald Reagan ajunge preşedintele SUA sau că un actor ca Arnold Schwarzenegger ajunge guvernatorul Californiei. Cam asta înseamnă alegeri uninominale: oameni cunoscuţi, care candidează. Găinuşă: Şi Irina Loghin a fost o persoană foarte cunoscută, cu care am făcut multe emisiuni. Huidu: Florin Călinescu se compara cu Ronald Reagan şi făcea o comparaţie forţată, a recunoscut şi el. Ei sunt nişte iceberguri, nişte persoane extrem de cunoscute. În spatele lor este o echipă de mari profesionişti, oameni cu ambiţii. Din păcate, noi nu avem echipele astea. Avem oameni ambiţioşi ca Florin Călinescu, dar nu şi oameni capabili în spatele lui.
Cum vă alegeţi „victimele” pentru „Cronică”? Huidu: În general, în emisiunea noastră apar oameni care fac câte ceva în spaţiul public şi care sunt remarcaţi de telespectatori. Altfel, nu prea ajung acolo. Nu avem nimic personal cu unii dintre ei care sunt mai prezenţi în emisiunea noastră. Atât timp cât vor fi prezenţi în spaţiul public, vor ajunge inevitabil şi în emisiune. Dacă Vadim nu va intra în Parlament, ceea ce este foarte probabil, vom avea mai puţin Vadim sau deloc. Ceea ce ne şi dorim. O să apară şi Magda, pentru că a fost foarte prezentă.
Găinuşă: „Suntem un fel de Mitrea şi Năstase ai show-biz-ului” Aţi fost ofertaţi de vreun partid? Găinuşă: Mi s-a transmis din anumite surse dacă n-aş vrea să candidez din partea unui partid din Prahova. Pentru asta ar fi trebuit să pregătesc 30.000 de euro. Răspunsul meu a fost: preţul meu este mult mai mare şi deci să pregătească ei de la 100.000 de euro în sus. Huidu: Şi găinuşă, şi jumulită, şi cu banii luaţi. Dacă mi s-ar propune mie, fiind asociat imaginii unui arogant, aş putea lua locul lui Năstase. Am guşă de aceeaşi mărime. Nu, serios vorbind nu cred că e vreo şansă să ajung în politică. Găinuşă: Suntem un fel de Mitrea şi Năstase ai showbiz-ului. Suntem incoruptibili.
V-aţi luat „căpăceli” până acum de la oamenii pe care îi ironizaţi în emisiune? Huidu: Ne-am întâlnit cu Cherida (Oana Zăvoranu - n.r.) de foarte multe ori pe stradă. Eu i-am zis sărut-mâna şi ea m-a scuipat. În rest e o fată foarte de treabă. Găinuşă: Vreau să-i liniştesc pe toţi fanii mei, nu se va mai întâmpla nimic anul acesta, deoarece m-am împrietenit cu Leonard Doroftei.
Ce aţi făcut în vacanţă? Găinuşă: Am fost în Grecia, pentru că la Mamaia e prea scump. Plus că mai poate să dea o maşină peste tine când stai liniştit la plajă. Huidu: Eu am început vacanţa cu o pagubă. Am fost la meciul România – Italia şi în celebrul oraş Zurich mi-au furat portofelul. I-am alergat foarte bine, dar să ştii că poliţiştii de acolo sunt la fel de proşti ca toţi poliţiştii din lume. După ce l-am alergat pe acela preţ de un km cu un rucsac în spate şi limba de un cot, am trecut pe lângă trei poliţişti cărora le-a strigat că e un hoţ. M-am întors la poliţişti şi i-am întrebat de ce nu au dat prin staţie ca să prindă hoţul. La care poliţistul, uitându-se senin la mine cu nişte ochi mari, albaştri, mi-a spus „credeam că aşa vă bucuraţi înainte de meci.” Aşa că sunt la fel peste tot. E un barem minim la inteligenţă.
EXCLUSIV ONLINE