Analiştii israelieni atrag atenția că uciderea generalului Soleimani nu paralizează organizația pe care el o conducea, cea a Gărzilor Revoluției. Iranul nu-şi dorește un război cu Statele Unite, afirmă ei.
Gărzile Revoluției Iraniene nu vor suferi neapărat într-o manieră dramatică după pierderea comandantului Soleimani şi o ripostă iraniană la asasinarea acestuia de către forțele americane nu va fi atât de puternică pentru a atrage un răspuns militar sever. Analiștii israelieni au dezbătut cât de gravă este moartea lui Soleimani pentru Iran.
Gărzile Revoluției sunt cunoscute ca fiind descentralizate, iar uciderea lui Soleimani nu paralizează organizația. Pe de altă parte, Soleimani era o persoană carismatică, avea multă experiență, el dirija operațiuni în special în lumea arabă și împotriva Israelului. Urmașul lui, Esmail Ghaani, probabil, nici nu vorbește limba arabă, afirmă istoricul militar Dan Orbach
Acțiunile Gărzilor Revoluției Islamice pot fi mai numeroase, dar nu vor avea consecințe dramatice. Regimul iranian nu își dorește un război cu Statele Unite, estimează istoricul militar, conform Radio România Actualități.
Chiar dacă retorica liderilor iranieni privind răzbunarea generalului Soleimani este alarmantă, în spatele ameninţărilor se ascunde o uriaşă umilință cauzată de lichidarea unui lider iranian aflat în subordinea liderului spiritual suprem. La înmormântare, Ayatollahul Ali Khamenei a plâns și s-a rugat pentru Soleimani. Oficialii israelieni spun că va fi alertă ridicată atât în Israel, cât și în străinătate, în următoarele luni.
Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că uciderea lui Soleimani a fost începutul unui nou război cu Statele Unite şi a solicitat miliţiilor şiite să atace obiective militare ale SUA în Orientul Mijlociu. Nasrallah pretinde că Israelul ar fi cerul Statelor Unite să-l omoare pe Soleimani. Donald Trump a avertizat că va lovi 52 de ţinte iraniene dacă Teheranul va riposta împotriva intereselor Statelor Unite.
Oficialii israelieni spun că Hezbollah are un arsenal de peste 100.000 de rachete. În același timp, ei cred că Hezbollah nu își dorește o confruntare cu armata israeliană. Ministrul energiei, Yuval Steinitz, a declarat la postul de radio al Armatei că Israelul se uită şi nu este implicat; observă evoluţiile regionale pe fondul escaladării tensiunilor dintre Washington şi Teheran. Steinitz, care este membru al cabinetului de securitate, are reiterat poziția premierului Benjamin Netanyahu potrivit căreia nu se va permite regimului de la Teheran să dețină arme nucleare.