27 august

 

Al treilea Mesaj al Marelui Șef Avrol Looking Horse, păstrătorul pipei Marelui Bizon Alb. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Pe 27 august s-au născut Maica Teresa, Georg Hegel, Yasser Arafat, Leon Leviţchi, Miron Nicolescu, Zigu Ornea.

Cuv. Pimen, Sf.Mc. Eutalia, Sf.Mc. Fanurie, Sf.Mc. Osie… nimic în ”Kalendar”.

„Evenimentul Zilei” din 26 august 1346 a fost bătălia de la Crécy dintre englezi şi francezi, episod din Războiul de o Sută de Ani. Regii şi rezultatul sunt mai puţin interesanate faţă de faptul că, pentru prima oară în istorie, englezii au folosit insulta vizuală, cea cu pumnul ridicat şi cu două degete: „voi, francezii, sunteţi nişte încornoraţi, vă înşeală nevestele de proşti ce sunteţi!”. Insultă aşa de dragă astăzi automobiliştilor, dar care uneori ridică doar un deget, cu o sugestie anatomică!

Uneori Istoria uită, Biserica are alte priorităţi, oamenii sunt nerecunoscători…  Dacă astăzi Creştinismul este ceea ce este, acest lucru se datorează spiritului politic şi credinţei fără pată şi a muncii episcopului Osius (Osie) de Cordova, pe care îl pomenim astăzi. În acel timp politica era religie și religia era politică.

Alţii au luat mantia gloriei de pe umerii lui şi au purtat-o prin istorie. Pentru că el, Osius, este cel care a organizat şi dus la îndeplinire, cu râvnă şi cu har, dar cu multă modestie şi discreţie, marea sa realizare: Imperiul Roman nu mai prigoneşte creştinii, ba, mai mult, creştinismul, începând cu Marele Consiliu de la Niceea din anul 325 se poate spune că devine religie de stat.

Sunt legende şi scrieri istorice despre cum l-a slujit episcopul Osius pe Constantin cel Mare şi cum a reuşit ca dintr-o minoritate oprimată de 8-9% să aducă creştinii în situaţia să prevaleze, în câţiva ani, la un comod 65% din populaţia imperiului. Niciun roman, niciun film despre viaţa şi realizarile acestui bărbat, acest politician de excepţie…

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE