Postul de televiziune Al Jazira a salutat duminică eliberarea ziaristului său, australianul Peter Greste, expulzat de autorităţile egiptene, şi a solicitat eliberarea altor doi ziarişti ai postului, care sunt încă deţinuţi în Egipt, informează AFP.
"Suntem fericiţi că Peter şi familia sa vor putea fi împreună", a declarat Mostefa Souag, director general interimar al Al Jazira Media Network, care are sediul la Doha. "Nu ne vom găsi liniştea atâta vreme cât Baher (Mohamed) şi Mohamed (Fahmi) nu-şi vor căpăta şi ei libertatea", a adăugat Souag, referindu-se la ceilalţi doi ziarişti ai postului, un jurnalist egiptean şi un jurnalist cu dublă cetăţenie, egipteană şi canadiană, şi care se află în continuare într-o închisoare în Egipt. "Stă în puterea autorităţilor egiptene să încheie această zi aşa cum trebuie şi asta trebuie să facă", a mai spus Souag, potrivit DPA, citată de Agerpres.
Totodată, logodnica ziaristului Mohamed Fahmi şi-a exprimat duminică speranţa că iubitul ei va fi eliberat în curând şi va fi deportat în Canada. Procedura sa de "deportare se află în stadiu final. Suntem încrezători", a declarat Marwa Omara pentru Reuters, la scurt timp după ce Peter Greste a fost eliberat din închisoare şi deportat către Australia.
Greste a părăsit deja Egiptul cu o cursă de linie a companiei Egyptair care avea ca destinaţie iniţială Larnaca, capitala Ciprului. Născut la Sydney, Peter Greste, care şi-a aniversat în închisoare împlinirea vârstei de 49 de ani, este un ziarist experimentat, care a transmis despre conflictele din Afganistan şi din Orientul Mijlociu. El a lucrat pentru mai multe mass media, printre care Reuters şi BBC, angajându-se ulterior la redacţia anglofonă a postului qatariot Al Jazira.
AFP informează că Peter Greste a fost corespondent al BBC la Kabul în 1995, transmiţând despre ascensiunea talibanilor în Afganistan, ţară în care s-a întors după intervenţia condusă de SUA în 2001. Începând cu anul 2009, Greste s-a aflat la Nairobi, de unde transmitea corespondenţe despre ţările din Cornul Africii, ceea ce i-a adus şi prestigiosul Peabody Award în 2011 pentru un documentar intitulat: 'Somalia, tărâmul anarhiei'. El a mai lucrat în Bosnia şi a condus din Mexic corespondenţii BBC din America de Sud.