Emiratele Arabe Unite au acuzat postul de televiziune Al-Jazeera de prozelitism și de promovarea violenței și a anti-semitismului, ca răspuns la refuzul ONU de a cere țărilor arabe care au boicotat autoritățile de la Doha să închidă canalul.
Anwar Gargash, Ministru de Stat al Afacerilor Externe al Emiratele Arabe Unite, i-a trimis o scrisoare Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad al-Hussein, referindu-se la îngrijorarea țării sale, potrivit căreia rețeaua de televiziune cu sediul în Doha promovează ideologii extremiste.
Scrisoarea a subliniat faptul că Al-Jazeera a promovat violența antisemită prin difuzarea predicilor liderului spiritual al Frăției Musulmane, Yusuf al-Qaradawi, în care acesta îl laudă pe Hitler, descrie Holocaustul ca fiind o „pedeapsă divină“ și Îi cere lui Allah să „ia această grupare opresoare, evreiască, sionistă și să îi omoare, până la ultimul dintre ei.“
„Deși respectarea dreptului la liberă exprimare are o importanță fundamentală, această cerință nu este absolută, restricții privind dreptul respectiv fiind permise în conformitate cu legislația internațională pentru protecția securității naționale și a ordinii publice“, a declarat domnul Gargash în scrisoarea pe care a trimis-o.
„Libertatea de exprimare nu poate fi folosită pentru a justifica și a apăra promovarea discursurilor extremiste,“ se menționează în scrisoare.
Ministrul din EAU a reamintit de Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU nr. 1624 (2005). Această rezoluție istorică se concentrează asupra mesajelor care adesea preced acte de terorism și a cerut statelor membre să interzică și să prevină incitarea la comiterea de acte teroriste.
Scrisoarea face referire la Declarația comună privind libertatea de expresie și combaterea extremismului violent, adoptată de raportorul special și de mai multe organisme regionale din domeniul drepturilor omului.
Declarația recunoaște faptul că statele pot restricționa știri al căror scop este să incite la violență iminentă, existând o legătură directă și imediată între știrea respectivă și probabilitatea sau apariția unor astfel de violențe.
În acest sens, scrisoarea precizează că știrile Al-Jazeera au trecut, în mod repetat, de pragul instigării la ostilitate, la violență și discriminare, enumerând mai multe situații în acest sens.
De exemplu, la 18 februarie 2008, ca urmare a republicării unei caricaturi blasfemiatoare, Al-Jazeera TV a difuzat un discurs al purtătorului de cuvânt al brigăzilor Salah al-Din din Gaza, în care acesta cerea musulmanilor să „dea foc birourilor ziarelor care aduce ofensă Profetului nostru, și să îi bombardeze, astfel încât să se vadă cum zboară părți din corpul lor.”
De asemenea, scrisoarea se referă și la numeroase exemple de sprijin editorial constant pentru grupările teroriste, precum și exemple de prozelitism în direct, din partea jurnaliștilor canalului din Qatar.
Scrisoarea mai menționează că, de-a lungul anilor, ”postul de televiziune Al-Jazeera în limba arabă, deținut și controlat de Qatar, le-a oferit o platformă următorilor: Osama bin Laden (Al-Qaeda), Abu Mohammed al-Jolani (Al-Nusra), Khaled Mashal (Hamas), Mohammed Deif (Hamas), Anwar al-Awlaki (al-Qaeda), Hassan Nasrallah (Hezbollah), Ramadan Shallah (Jihadul islamic palestinian), și lui Abdel Hakim Belhadj (gruparea ISIS din Libia), printre alții.
Scrisoarea explică faptul că aceste interviuri dau grupurilor teroriste posibilitatea de a amenința, recruta și incita, fără a trebui să facă față niciunei provocări sau limitări.
Ministrul a reiterat faptul că obiecțiile puternice al Emiratelor Arabe Unite față de Al-Jazeera nu sunt o chestiune de dezacord asupra punctelor de vedere exprimate în editoriale, ci reprezintă un răspuns direct și necesar la acțiunea sa persistentă și periculoasă de incitare la ostilitate, violență și discriminare.
Având în vedere exemplele alarmante citate în scrisoarea respectivă, aceste obiecții sunt legitime, întemeiate și rezonabile.
Scrisoarea se încheie cu o invitație, adresată Înaltului Comisar, de a discuta și despre alte situații de promovare a ideologiilor extremiste, precum și de modalitățile prin care se poate proteja dreptul la liberă exprimare în fața unor astfel de abuzuri flagrante precum cele ale Al-Jazeera.(The jerusalem Post)