Al doilea... Robinson Crusoe

Al doilea...  Robinson Crusoe

O poveste despre Daniel Foe și o naufragiată pe o insulă pustie. În volumul „Foe” scriitorul J.M. Coetzee reinventează poveste alui Robinson Crusoe.

Despre toate acestea veți putea afla mai multe joi, 7 aprilie, ora 19.00  la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, odată la lansarea romanului „Foe”,   al scriitorului sud-african J.M. Coetzee, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură. Cu același limbaj plin de intensitate, electrizant din romanul „Așteptându-i pe barbari”, J.M. Coetzee reinventează în Foe povestea din Robinson Crusoe, atrăgând cititorului atenția că arta povestirii presupune în același timp seducție și tiranie.

În 1720, eminentul om de litere Daniel Foe o întâlneşte pe Susan Barton, cândva naufragiată pe o insulă pustie. Ea l-a căutat pentru a-l convinge să scrie povestea incredibilă despre misteriosul ei salvator, Cruso, şi servitorul acestuia, Vineri, care nu poate vorbi. Pornind de la această metaforă, J.M. Coetzee reconstituie aventurile celor trei personaje, într-o naraţiune densă şi plină de suspans, al cărei mesaj vorbeşte despre „adevărul“ povestirii, despre tentaţia irezistibilă a povestitorului de a-şi pune propria amprentă asupra întâmplărilor evocate. Aflată la bordul unui vas al cărui echipaj se revoltă, Susan Barton este lăsată în derivă pe mare, într-o barcă unde se mai află trupul neînsuflețit al căpitanului, ucis cu sălbăticie în timpul confruntării. După mai multe zile, ea ajunge pe legendara insulă a lui Cruso, din romanul lui Daniel Defoe. Relația care se leagă între cele trei personaje — Susan, Cruso și Vineri — e una plină de compasiune și solidaritate, dar are, totodată, zone de umbră care deconspiră adevărata natură a raporturilor dintre ei: cruzimea și indiferența, teama și violența. În cele din urmă, cei trei sunt salvați de echipajul unei corăbii care se apropie de insulă, dar Crusoe moare în timpul călătoriei de întoarcere în Anglia. Susan Barton hotărăște să-l găsească pe Daniel Foe, pentru a-i propune să scrie despre teribila aventură pe care o trăise pe insulă. Înainte de a-l întâlni va trebui să înfrunte cinismul și răutatea unei societăți care vede în Vineri numai un sclav bun de vândut pe bani frumoși, iar în ea o femeie lipsită de moralitate. „Romanul lui J.M. Coetzee este în același timp o variantă a lui Robinson Crusoe și o subtilă parabolă despre artă și viață. Relațiile dintre personaje sunt o alegorie a ordinii sociale nedrepte care otrăvește Africa de Sud, țara natală a autorului.“ (Publishers Weekly). John Maxwell COETZEE s-a născut pe 9 februarie 1940 la Cape Town, în Africa de Sud. Îşi încheie strălucit studiile de literatură engleză şi matematică la University of Cape Town în 1961, apoi se mută în Anglia, unde lucrează ca programator. Îşi ia doctoratul cu o analiză stilistică pe calculator a operelor lui Samuel Beckett la University of Texas, Austin (1965–1969), ţine cursuri de literatură la State University of New York, Buffalo, până în 1971, apoi la University of Cape Town până în 2002. Este autorul anumeroase romane, excelent primite de public, dar și a unor volume de eseuri filozofice şi literare. Din 2002 trăieşte în Australia, fiind profesor emerit la University of Adelaide. În 2003 primeşte Premiul Nobel pentru literatură.

La evenimentul de joi, de la Librăria Humanitas, vor participa Mihaela Anghelescu Irimia, prof. univ. dr. Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Universitatea din Bucureşti, Andreea Răsuceanu, critic literar, Irina Horea, traducătoarea romanului, şi Denisa Comănescu, directorul general al Editurii Humanitas Fiction.