După trei ani și jumătate de la începutul conflictului civil sirian, Statele Unite intervin militar în țara arabă pentru a bloca expansiunea jihadistă în Orientul Mijlociu.
Armata americană a deschis ieri un nou front împotriva Statului Islamic, lovind poziții din Siria controlate de gruparea extremistă care, din iunie, ține în șah Orientul Mijlociu printr-o campanie militară agresivă. „Pot confirma că armata americană și forțele ale națiunilor partenere (Bahrain, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Iordania - n.r.) desfășoară o acțiune militară contra teroriștilor Statului Islamic din Siria cu ajutorul avioanelor de vânătoare, bombardierelor și rachetelor Tomahawk’” a afirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
Peste 14 ținte, majoritatea localizate în orașul Raqqa, unde se află cartierul general al grupării islamiste, au fost lovite de 47 rachete lansate de la bordul navelor de război din Golful Persic și apoi de avioane de luptă care au pătruns în spațiul aerian sirian.
Un război extins
Este pentru prima dată când Statele Unite atacă poziții de pe frontul sirian, după mai bine de trei ani de la începutul conflictului civil din Siria. Inițial reticent să extindă campania militară împotriva Statului Islamic, organizație care, conform CIA, numără circa 31.000 de combatanți, președintele Obama a decis să lovească și dincolo de granițele Irakului pe măsură ce extremiștii câștigau tot mai mult teren și riscau destabilizarea regiunii.
Mulți analiști atrag atenția că raidurile aeriene asupra teritoriului sirian vin mult prea târziu, Statul Islamic având la dispoziție un an pentru a-și consolida pozițiile controlate în Siria. Mai mult, este nevoie ca raidurile să fie dublate de operațiuni la sol, ceea ce SUA și aliații săi vor să evite cu orice preț în prezent.
Raidurile de ieri sunt doar începutul unei campanii militare susținute care vor fi dublate și de eforturi diplomatice. În acest context, premierul britanic David Cameron se va întâlni la New York cu președintele iranian Hassan Rohani, o premieră după 1979, pentru a discuta despre amenințarea islamistă.
Contraofensiva ostaticilor
Cel mai probabil, după raidurile aeriene americane din Siria, Statul Islamic va contraataca. Ieri, gruparea jihadistă a difuzat o nouă înregistrare cu britanicul John Cantlie, luat ostatic la sfârșitul lui 2012. Extremiștii au ucis prin decapitare până acum trei ostatici occidentali (jurnaliștii americani James Foley și Steven Sotloff și britanicul David Haines, angajat al unei organizații umanitare) și a amenințat că următoarea victimă va fi voluntarul britanic Alan Henning. Departe de focarul islamist din Siria și Irak, în Algeria, un turist francez a fost, de asemenea, răpit de o grupare islamistă afiliată Statului Islamic, o dovadă în plus că ideologia extremistă lovește și în alte colțuri ale lumii. Securitatea a fost sporită și în țările aliate SUA în campania împotriva Statului Islamic, precum Iordania, în eventualitatea unor represalii ale teroriștilor.