Inculparea miliardarului rus Vladimir Ievtuşenkov sub acuzaţia de spălare de bani ar putea afecta climatul de investiţii din Rusia, a avertizat ministrul rus al economiei, Aleksei Uliukaiev, în timp ce analiștii ruși vorbesc deja de un al doilea caz Yukos.
“Fără nicio îndoială, acest lucru va avea un impact asupra climatului de investiţii. Este clar că există bănuieli privind o posibilă motivaţie economică în această afacere, care afectează luarea deciziilor de către investitori”, a declarat Uliukaiev, citat de Interfax.
Potrivit acestuia, pot apărea şi riscuri suplimentare sub forma plecărilor de capital şi în ce priveşte dinamica investiţiilor.
Uliukaiev a apreciat pe de altă parte că nu este justificată comparaţia cu cazul Iukos, care era cea mai mare companie petrolieră rusă, înainte de a fi desfiinţată după arestarea, în 2003, a patronului său, Mihail Hodorkovski, pentru deturnare şi spălare de bani.
“Evocarea unei analogii este o idee proastă. Fiecare caz este particular”, a spus ministrul rus, citat de AFP.
Miliardarul rus Vladimir Ievtuşenkov a fost inculpat marţi de justiţia rusă pentru spălare de bani şi deturnare de fonduri şi plasat în arest la domiciliu, unii analişti afirmând că acest caz este o nouă acţiune împotriva oligarhilor care au îndrăznit să se împotrivească unor decizii luate în anturajul Kremlinului.
Acuzaţiile formulate de justiţie au la bază nereguli în privatizarea societăţii petroliere Başneft la începutul anilor 2000. În prezent, 86,7% din acţiunile acestei companii sunt deţinute de holdingul AFK Sistema, ce îl are ca preşedinte al Consiliului de Administraţie pe Vladimir Ievtuşenkov, al 15-lea cel mai bogat om de afaceri din Rusia, cu o avere estimată de Forbes la 9 miliarde de dolari.
“Totul seamănă cu un Yukos bis”, a apreciat Alexandr Ciokin, preşedintele Uniunii ruse a industriaşilor şi întreprinzătorilor.
Ziarul Financial Times scrie că, deși un oligarch apropiat lui Putin, Ievtuşenkov ar fi fost implicat într-o dispută cu Igor Sechin, șeful gigantului energetic Rosneft și un prieten apropiat al liderului de la Kremlin. Mai exact, Sechin a făcut presiuni mari pentru ca Ievtuşenkov să îi vândă compania sa, Bașneft, dar și în condițiile impuse de primul.
Preset de Sechin, Ievtuşenkov s-a dus anul trecut să se plângă la Vladimir Putin care a făcut imediat ordine. Timp de aproape un an, Sechin a abandonat proiectul de a cumpăra Bașneft. Însă, imediat ce Occidentul a impus sancțiuni economice Rusiei, idea i-a încolțit din nou și, de data aceasta, se pare că l-ar fi convins și pe Putin. Ievtuşenkov nu a mai reușit să obțină o întâlnire cu liderul de la Kremlin ceea ce i-a dat de înțeles că Sechin câștigase lupta. O nouă împotrivire i-a adus în final arestul.