Ajutorul pentru Ucraina, suficient doar pentru supravieţuire

Ajutorul pentru Ucraina, suficient doar pentru supravieţuire Război Ucraina. Sursa foto: Volodimir Zelenski

Fostul comandant al trupelor SUA în Europa susţine că ajutorul de până acum pentru Ucraina a fost doar pentru supraviețuire.

Ajutorul pentru Ucraina, oferit până acum,  a fost doar pentru supraviețuire. Declaraţia a fost făcută de fostul comandant al armatei SUA în Europa, generalul în retragere Ben Hodges, citat de ERR.ee.

Ajutorul pentru Ucraina, prea puţin pentru a fi suficient

Potrivit fostului comandant al trupelor americane în Europa, unii din Pentagon critică strategia contraofensivei forțelor armate ucrainene. Pentru că s-a transformat într-o confruntare de poziție. Dar generalul însuși numește o astfel de poziție ofensivă.

„Noi înșine nu am fi trimis niciodată soldați americani la o asemenea ofensivă. Dacă nu ne-am fi asigurat mai întâi superioritatea completă în aer. Şi nu am fi trimis o cantitate imensă de echipamente, tancuri de inginerie etc.”, a spus el.

Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valeri Zalujnîi a spus că războiul Rusiei împotriva Ucrainei devine unul pozițional. Care poate juca în mâinile inamicului.

Într-un articol amplu pentru The Economist, el a explicat ce ar trebui să ajute Forțele de Apărare ale Kievului să iasă din acest impas. Trecerea la luptă mobilă și de manevră rapidă, întărirea puterii aeriene a Ucrainei, obținerea celor mai noi tehnologii și mijloace moderne pentru deminare. Precum și creșterea capacităților de mobilizare și extinderea pregătirii rezerviștilor.

Cu toate acestea, președintele Volodimir Zelenski nu a fost de acord cu concluziile despre impas.

SUA, din salvator, la cea mai mare problemă

Pe parcursul a peste 600 de zile de război pe scară largă, SUA au fost cel mai mare salvator al Ucrainei. A oferit arme, bani și multe altele pentru a ajuta la respingerea invaziei ruse.

Acum America a devenit una dintre cele mai mari probleme pentru Ucraina. Ajutorul ei se epuizează rapid. Iar disfuncțiile Congresului blochează un nou ajutor. Nimeni nu este sigur când sau dacă va fi restaurat. Consecințele acestei situații se simt pe front.

„În primăvara, fluxul de provizii militare curgea ca un râu larg. În vara era deja un pârâu. Acum sunt doar câteva picături de lacrimi”, a declarat pentru The Economist un interlocutor anonim din Ucraina.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vizitat Kievul pe 20 noiembrie. Pentru a se asigura că SUA vor sprijini Ucraina „acum și în viitor”. Dar Austin știe că portofelul este în mâinile Congresului. Iar echilibrul de putere în parlamentul american este determinat de aripa izolaționistă a Partidului Republican

Senatul va încerca să deblocheze ajutorul în decembrie, înainte ca o închidere guvernamentală să amenințe din nou în ianuarie. Președintele Joe Biden a cerut un pachet suplimentar de 106 miliarde de dolari, din care 61 de miliarde de dolari ar fi alocate pentru Ucraina, iar restul pentru Israel și alte priorități de securitate națională.

Lloyd Austin, promite ajutorul pentru Ucraina

Sursă: Twitter

Ajutorul pentru Ucraina. Promisiuni de la europeni

Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, a cerut țărilor europene să ia inițiativa de la SUA. Rcent au existat într-adevăr multe promisiuni noi. Germania a declarat că intenționează să-și dubleze sprijinul acordat Ucrainei anul viitor la 8,5 miliarde de dolari. Precum și să ofere mai multe sisteme de apărare aeriană.

Țările de Jos, Finlanda și Lituania au anunțat noi pachete de ajutor militar. Dar, în ciuda acestui fapt, nori negri se profilează peste Ucraina.

„Decizia curții constituționale din Germania pare că ar putea împiedica planurile de creștere a ajutorului. Partidul Libertății de extremă-dreapta al lui Geert Wilders, care a câștigat cele mai multe locuri la ultimele alegeri olandeze, se opune acordului privind armele. Noul guvern slovac a încetat deja să ofere ajutor militar. ”, scrie The Economist.

Ucraina încearcă să-și revigoreze propria industrie de apărare, care a fost puternică în timpul URSS. „Indiferent de cât de mult vom dezvolta producția locală, vom fi în continuare foarte dependenți de parteneriatul occidental”, admite un oficial de rang înalt de la Kiev.

Dacă sprijinul american scade, Ucraina nu va putea lansa o altă contraofensivă majoră, spune Kofman. Ea poate încerca să folosească și mai mult dronele. Dar, în cele din urmă, va trebui să treacă în defensivă.

 

Ne puteți urmări și pe Google News