Ajutorul de înmormântare cerut în avans l-a lăsat mască pe primarul comunei Băcești, Horațiu Căuș. Surprins de solicitarea neobișnuită, edilul a crezut inițial că ar fi vorba de o glumă. Dar, nici vorbă de așa ceva.
Ajutorul de înmormântare se acordă în mod evident după ce defunctul ajunge la groapă. Însă această regulă nu a fost pe placul unui sătean din Băcești, Vaslui. Motivat de câteva întrebări printre care „la ce-mi trebuie bani pe lumea cealaltă?” sau „dacă e un drept al meu, de ce să nu beneficez în timpul vietii?” s-a îndreptat spre primăria din sat hotărât să primească ceea ce considera el că i se cuvine.
Ajutorul de înmormântare este de 6.785 de lei
Ajutorul de înmormântare cerut în avans l-a lăsat mască pe primarul Horațiu Căuș. Surprins de solicitarea neobișnuită edilul a crezut inițial că ar fi vorba de o glumă. Dar, nici vorbă de așa ceva. Solicitantul a ridicat vocea și a început să fie agitat.
Pentru a-l liniști, primarul a pus mâna pe telefon și a sunat la Curtea de Conturi pentru a verifica dacă este posibil acest lucru. Funcționarul de la capătul telefonului a fost ferm și i-a interzis primarului că ajutorul de înmormântare nu se dă în avans.
Situație hilară în Băcești
Asta nu înainte de a savura hilarul situației. Însă, de-a lungul timpului au mai fost astfel de cereri indedite. De exemplu o mămică a solicitat tot în avans ajutorul pentru trusou, care se acordă deobicei mămicilor. Însă femeia în cauză nu născuse încă.
Ajutorul se acordă doar în cazul în care defuntul a fost asigurat sau a avut o pensie. În plus, ajutorul se acordă de obicei de la Casa de Pensii. În momentul de față contravaloarea ajutorului de înmormântare este de 6.785 de lei.
Ajutorul de înmormântare, condiții de acordare
În cazul persoanelor decedate care nu au fost salariați, dar au primit ajutor sociale, Primăria acordă ajutorul de înmormântare. Singura condiție este ca nicio rudă a decedatului să fi primit bani de la Casa de Pensii. Există posibilitate ca cei fără venituri, dar care au soția sau un copil care este salariat să obțină jumătate din ajutorul de 6.785 de lei.
În cazul comunei din Bălcești, ajutorul respectiv acordat persoanele non-salariate variază între 1.000 și 1.500 de lei. Primarul Horațiu Cărăușu a fost contatcat de jurnaliștii locali, însă a refuzat să comenteze situația. Edilul s-a rezumat doar să declare următoarele:
„La Bãcesti sunt cei mai buni, cei mai frumosi si cei mai harnici locuitori din judetul Vaslui”, potrivit vremeanoua.ro.