Ajutorul de încălzire pentru sezonul de iarnă se acordă și în acest an, românilor care au venituri reduse. Sprijinul financiar, în valoare de 700 de lei poate fi utilizat pentru plata facturilor, curente sau restante.
Banii vor fi acordați și pensionarilor ale căror drepturi au crescut după recalcularea pensiilor, din luna septembrie. Pentru a beneficia de sprijin, solicitanții trebuie să depună cereri, la primării, până pe 15 octombrie.
Ajutorul de încălzire pentru sezonul rece
Pensionarii, persoanele cu dizabilități, familiile și persoanele aflate în situații de vulnerabilitate au dreptul la ajutorul de încălzire. Banii sunt acordați pentru a acoperi, cheltuielile cu facturile la energie termică, gaze naturale sau electricitate, dar și pentru achiziția de combistibili lichizi sau solizi.
Conform legii pot beneficia de acest sprijin familiile care au venituri nete lunare, calculate pe membru de familie, mai mici de 1.386 de lei. De asemenea, primesc ajutor și persoanele singure care obțin un câștig lunar de până la 2.053 de lei.
Un caz aparte îl reprezintă pensionarii care nu se mai încadrează în plafoanele stabilite prin lege după recalculare. În cazul lor, la stabilirea dreptului la ajutorul de încălzire se vor lua în considerare veniturile aferente lunii august 2024. Este vorba despre ultima pensie primită înainte de recalculare. Pentru a dovedi că se încadrează în plafoanele prevăzute de lege, pensionarii vor trebui să prezinte talonul de pensii aferent lunii august.
Se estimează că vor beneficia de ajutorul de 700 de lei în jur de două milioane de români aflați în situație de vulnerabilitate.
Documentul pe baza cărora se calculează dreptul
La stabilirea dreptului la ajutorul de încălzire vor fi luate în calcul mai multe tipuri de venituri. Este vorba despre salarii, pensii, indemnizații de șomaj, alte drepturi de asigurări sociale, indemnizații speciale etc. Nu se iau în calcul la stabilirea drepturilor de încălzire următoarele venituri:
- alocaţia pentru susţinerea familiei;
- alocaţia de stat pentru copii;
- bugetulu personal complementar lunar şi a prestaţiilor sociale privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- bursele școlare
- stimulentul educațional pentru stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor proveniți din familii defavorizate;
- sprijinul financiar prevăzut de HG nr. 1.488/2004 privind Programul „Bani de liceu”;
- venituri din activitățile cu caracter ocazional desfășurate de zilieri;
- sume ocazionale acordate cu caracter de despăgubiri sau sprijin financiar pentru situații excepționale.
Cum se acordă ajutorul de încălzire
Ajutorul de încălzire, în valoare de 700 de lei, va fi distribuit prin intermediul cardurilor sociale. Beneficiarii care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, vor primi aceste carduri prin intermediul Poștei Române.
Cardurile pot fi utilizate pentru achitarea facturilor, la zi sau restante, pentru gaze naturale, electricitate și energie termică. De asemenea, cu sumele acordate pot fi cumpărate butelii, lemne de foc, peleți, petrol și alte materiale care pot fi utilizate la încălzire.
Legea prevede că ajutorul este destinat unui singur sistem de încălzire a locuinței pe perioada sezonului rece.