Ajutoare umanitare, vândute pentru profit în Somalia

Una dintre cele mai mari operţiuni umanitare ale ONU este suspusă unei investigaţii, după ce s-a descoperit că mii de saci cu hrană, care nu au ajuns la refugiaţii înfometaţi, sunt vânduţi în pieţele oraşului, scrie ediţia electronică a publicaţiei britanice The Times.

Şeful operaţiunii de ajutorare a ONU în valoare de 955 de milioane de dolari din Somalia a iniţiat o investigaţie, după ce a vizionat imagini care arătau tone de hrană purtând însemnele Programului Mondial de Hrană (WFP) scoase la vânzare în capitala Mogadishu. Saci plini cu porumb şi făină şi cutii metalice cu ulei pe care stătea scris "a nu se revinde" sunt comercializate în zece depozite şi 15 magazine în principala piaţă a oraşului.

Aproximativ 45.000 de tone aparţinând WFP sunt aduse în Somalia în fiecare lună din Kenya. Comercianţii din Mogadishu au spus, pentru Channel 4 News, că au cumpărat proviziile chiar de la personalul Organizaţiei Naţiunilor Unite. "Cumpărăm ajutoarele direct de la angajaţii programului", a spus unul dintre ei.

Hrana, un lux în Somalia

Aproape un milion de oameni au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele din cauza luptelor care se dau în ţară, între trupele guvernamentale şi insurgenţii islamişti. Autorităţile ONU spun că războiul civil şi cea mai accentuată secetă din ultimul deceniu au creat foametea din Somalia. Programul Mondial de Hrană are misiunea de a hrăni 3,5 milioane de somalezi - aproape jumătate din populaţia ţării.

Cifrele unui dezastru umanitar

  • 3,25 milioane de somalezi trăiesc doar din ajutoare umanitare
  • unul din patru copii moare înainte de vârsta de cinci ani
  • unul din şase copii sub cinci ani este subnutrit
  • 57.000 de tone de hrană sunt pe cale de a fi livrate în Somalia - cantitate suficientă pentru două luni
  • 90 la sută din hrană este livrată cu ajutorul navelor, care sunt păzite de vase de război pentru a descuraja atacurile piraţilor

CITIŢI ŞI: "Pentru noi, pacea înseamnă faliment"