Cum vor fi acordate ajutoarele sociale. Au fost anunțate schimbări majore

Cum vor fi acordate ajutoarele sociale. Au fost anunțate schimbări majore Sursa foto EVZ

Raluca Turcan a anunțat modificări majore în privința ajutoarelor sociale. Ministrul Muncii anunță că PNL o să își schimbe viziunea acestui mod de a aloca bani românilor.

Optica privind ajutoarele sociale ar trebui schimbată. Iar viziunea liberală este sprijin ţintit pentru cei vulnerabili şi încurajarea muncii pentru cei care pot să meargă la muncă. Anunțul a fost făcut joi noapte de ministrul Muncii, Raluca Turcan.

"Numărul beneficiarilor de ajutor social a scăzut în România în ultimii ani constant. În acelaşi timp, şi numărul celor care beneficiază de ajutorul de sprijin pentru familie, care este tot o formă de ajutor de la stat pentru familiile cu venituri reduse.

În privinţa ajutoarelor sociale aş vrea să schimbăm puţin optica în raport cu acordarea acestora. Și anume să încurajeze totuşi reîncadrarea în câmpul muncii pentru cei care vor să muncească. Iar cei care nu pot cu adevărat să fie sprijiniţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Viziunea liberală a noastră în privinţa ajutoarelor sociale este sprijin ţintit. Însă pentru cei cu adevărat vulnerabili şi încurajarea muncii pentru cei care pot să meargă la muncă", a spus Raluca Turcan, la Antena 3.

Cum vor fi acordate ajutoarele sociale. Au fost anunțate schimbări majore

Ea a explicat că acordarea ajutorului social presupune că, în urma unei anchete, trebuie verificate veniturile persoanei respective, dacă are imobil şi alte bunuri şi dacă a refuzat un loc de muncă, dacă se poate încadra.

"În mod normal, această verificare ar trebui să se producă undeva la 6 luni. Din nefericire, aici se produce o ruptură. În sensul în care anchetele sociale se fac la nivel de autorităţi locale.

Unele autorităţi locale îşi iau în serios misiunea. Aceea de a-i îndemna să depună şi muncă în folosul comunităţii. Să-şi caute în continuare un loc de muncă. Alţii se complac, pentru că ţinându-i pe oameni oarecum în sărăcie îi ţii şi într-un soi de dependenţă", a spus ministrul Muncii.

Care e planul pentru acordarea de ajutoare sociale

Aceasta a subliniat că a făcut un plan de acţiune cu echipa din Ministerul Muncii şi anume, prin Agenţiile Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială, să fie demarate inspecţii şi campanii în teritoriu, astfel încât să se vadă dacă printre beneficiarii de venit minim garantat sau de ajutor pentru sprijinirea familiei, sunt într-adevăr persoane care au deschiderea să-şi caute loc de muncă în continuare sau se complac în acea formă de sprijin.

"Aici mai există un aspect care mie îmi dă destul de mult de gândit şi avem spaţiu de manevră în continuare. Asta întăreşte oarecum ceea ce am spus de la început că mi-aş dori să se întâmple în aceste minister, şi anume toate formele de sprijin să fie integrate.

Adică un om atunci când este într-o situaţie vulnerabilă să primească pachete integrate de sprijin. Și pentru copii, şi educaţionale, şi sanitare şi de consiliere, şi de îndrumare, dacă pot, spre piaţa muncii.

Şi să ai o evidenţă a acestor pachete sociale, pentru că, din nefericire, avem persoane care beneficiază de ajutor social. Și de venit minim garantat, beneficiază şi de ajutor pentru sprijinirea familiei, au şi alocaţii pentru copii, au şi ajutor pentru încălzire.

Am făcut o evaluare şi există cumul chiar de 6-7 beneficii de la stat. Și asta fără să ai totuşi dovada că omul respectiv nu se complace în acest soi de abundenţă de beneficii în loc să intre pe piaţa muncii şi să se străduiască. Aşa cum se străduiesc milioane de oameni în România", a punctat ministrul Muncii.