Unul din trei asistaţi social din Timiş a încasat bani ilegal de la stat, iar unul din cinci beneficiari de ajutor social pentru deficinţe de vedere conduce maşina.
Potrivit prefectului de Timiş, Mircea Băcală, peste 1.000 de timişoreni care au solicitat ajutoare de stat au minţit declarând că venitul lor este sub minimul garantat.
Un control al Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş, încheiat pe 9 iulie, a scos la iveală faptul că mai bine de 1.000 din cele aproape 3.500 de dosare ale asistaţilor social conţineau nereguli.
Proprietari de terenuri şi maşini
Concret, aceştia sunt proprietari de terenuri, au maşini scumpe sau locuiesc cu persoane care le asigură traiul, fapte ce contravin legii venitului minim garantat.
„În urma verificării celor 3.491 dosare de ajutor social, ca urmare a neregulilor constatate, echipele de inspecţie au dispus: încetarea/suspendarea dreptului la ajutorul social şi recuperarea sumelor acordate necuvenit, după caz, de către primării, în conformitate cu prevederile art. 21, alin (2)din Legea 416/2001 privind venitul minim garantat, pentru un număr de 1.051 dosare de ajutor social. Totodată, au fost aplicate amenzi în cuantum de 5.000 de lei”, a declarat Cornelia Corescu, şefa ITM Timiş.
Anchete sociale neefectuate
Din cele 99 de localităţi verificate, doar în 28 toate dosarele erau în regulă. În şapte inspectorii ITM au dispus anularea tuturor dosarelor: Bara (12), Bogda (şase), Gottlob (20), Sânandrei (16), Dudeştii vechi (70), Beba Veche (84) şi Moraviţa (164).
Primarul din Moraviţa, Ioan Fiştea, încearcă să iasă basma curată, deşi a avizat toţi beneficiarii.
„Problema e că la cei mai mulţi beneficiari nu erau anchetele sociale făcute. Am oprit plata ajutoarelor pentru o lună de zile, ca să să putem face anchete sociale la totă lumea, şi să vedem dacă ne-a minţit vreunul”, spune primarul Fiştea.
Şeful Compartimentului Social al Primăriei Moraviţa, Viorel Botorea, a început anchetele sociale în teritoriu, şi recunoaşte că în cazul a peste 40 dintre beneficiarii Legii venitului minim garantat, acestea trebuiau efectuate deja de patru luni, iar în acest timp oamenii au încasat bani nelegal.
„Acum, cu ocazia anchetelor, am depistat zece familii care deşi când am fost prima dată la anchetă au adus de la notari declaraţii că se gospodăresc singure, deşi trăiesc împreună cu alţi membrii ai familiei extinse, de exemplu cu părinţii, de fapt sunt ajutati de rude şi în consecinţă nu au dreptul la bani”, a spus Botorea.
Amenzi pentru primării
Ajutorul minim garantat este în valoare de 125 de lei lunar pentru o persoană, respectiv 225 de lei în cazul familiilor cu doi membri.
„S-au dat amenzi către primării şi pentru a le solicita banii înapoi se va face o altă analiză şi de când nu mai îndeplineau criteriile de a primi aceşti bani. Se vor verifica contractele de când au cumpărat un autoturism sau de când au început o construcţie în curte. Nu trăiau din acei bani, probabil îi foloseau să pună benzină în autoturisme", a declarat prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală.
Nevăzători cu carnet de şofer
Un alt aspect al controalelor ITM a scos la iveală faptul că aproape 400 de oameni care figureaza în evidenţe ca fiind nevăzători şi care încasează îndemnizaţia pentru persoane cu handicap au carnete de conducere şi maşini pe care le conduc.
Cei de la Serviciul Regim Permise şi Înmatriculare a Vehiculelor Timiş au comparat listele cu nevăzători cu cele ale şoferilor, conmstatând că un număr de 387 dintre conducătorii auto timişoreni figurează ca orbi.
La cererea prefecturii, fiecare caz în parte va fi supus unui control pentru a se vedea dacă e vorba de o ilegalitate sau dacă respectivii au orbit ulterior obţinerii permisului.