Ai suferit un atac cerebral în somn? Iată ce trebuie să faci urgent și cum detectăm simptomele

Sursa: Dreamstime.com

20% dintre accidentele vasculare cerebrale (AVC) se produc în timp ce persoana se odihnește. Pentru că aproape niciodată nu se știe în ce moment al nopții a apărut, adesea nu este tratată pentru a preveni invaliditatea permanentă. Cum să detectăm simptomele imediat ce ne trezim?

O persoană care suferă un accident vascular cerebral în timp ce doarme adesea nu primește tratament trombolitic, care ajută la prevenirea invalidității, deoarece nu știe când s-a întâmplat în timpul nopții.

Douăzeci la sută dintre accidentele vasculare cerebrale se produc în timp ce pacientul se odihnește. Acest tip special de accident vascular cerebral, cunoscut sub numele de accident vascular cerebral de trezire, apare brusc. Persoana se culcă și, în timpul nopții, fără să-și dea seama, o arteră este blocată.

Terapia trombolitică ajută la prevenirea invalidității permanente după un accident vascular cerebral, dar trebuie administrată în termen de 4-5 ore de la debutul simptomelor. Dacă pacientul suferă un accident vascular cerebral în timp ce doarme, nu se poate ști exact când s-a întâmplat, așa că nu poate primi tratament dacă a dormit mai mult de 5 ore.

Studiile utilizate pentru a detecta acest tip de accident vascular cerebral sunt imagistica prin rezonanță magnetică, în special IRM de câmp înalt, care este mai simplă și are un răspuns mai direct, și tomografia computerizată specială, numită tomografie de perfuzie, care arată dacă sângele circulă sau nu în acea parte a creierului, notează TN.

Singura diferență între acest tip de accident vascular cerebral și accidentul vascular cerebral obișnuit este că nu se știe când începe, astfel încât prognosticul este mai nesigur.

Ce simptome are pacientul?

În general, persoana se trezește agitată, este confuză, îi este greu să vorbească sau nu înțelege ce i se spune. Aceștia au "semne de concentrare", cum ar fi faptul că jumătate din față este întoarsă în altă parte sau că nu mai au forță în jumătate din corp sau că jumătate din corp este amorțit. Acestea sunt cele mai frecvente simptome. În cazul în care bolnavul poate vorbi, este posibil să nu poată vedea cu un ochi.

În cazul în care o persoană este suspectată de accident vascular cerebral, se recomandă să meargă rapid la cel mai apropiat centru medical important.

Accidentul vascular cerebral este cel mai frecvent la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, dar poate apărea și la persoanele mai tinere. Factorii de risc sunt hipertensiunea, fumatul și diabetul.