AI a luat locul prezentatorilor de ştiri. Din Asia până în Europa, prezentatorii AI citesc acum ştirile. Sunt atrăgători, fără vârstă și lucrează 24/24 de ore fără să fie plătiți. Întrebările care se pun sunt, vom putea avea încredere în AI? Ar trebui să fie îngrijorați prezentatorii umani? La ceste întrebări răspunde unul dintre creatorii roboţilor.
AI a luat locul prezentatorilor de ştiri. Canalele TV folosesc prezentatori generați de AI pentru a citi știrile. Un start-up dezvoltă un serviciu de știri prezentat de inteligența artificială. Timp de 22 de minute, mai multe prezentatoare de știri stau în fața camerei și parcurg știrile zilei. Dar niciuna dintre ele nu este o persoană reală, ci sunt generate de inteligența artificială (AI).
AI a luat locul prezentatorilor de ştiri
Channel 1, cu sediul în Los Angeles, a lansat un start-up creat de antreprenorii Adam Mosam și Scott Zabielski. Aceştia vor lansa în acest an știri generate de inteligență artificială pentru mai multe canale.
„Este o ocazie foarte interesantă de a îmbunătăți experiența utilizatorului în ceea ce privește știrile”, spune Mosam.
Tehnologia AI poate ajuta, de asemenea, la traducerea scenariilor și a interviurilor dintr-o limbă în alta. Iar aceste capabilități le-a prezentat Channel 1.
Inteligența artificială trece la un alt nivel, iar îngrijorările cresc
Channel 1 este cea mai recentă demonstrație a prezentatorilor de știri bazați pe inteligență artificială din întreaga lume. În Kuweit, o persoană generată de inteligența artificială pe nume (foto).
De asemenea, Hermes (foto mai jos) a prezentat știri în mai 2023 pentru postul de stat grec ERT. Radiodifuzorul sud-coreean SBS a predat sarcinile de prezentare a știrilor lui Zae-In, un deepfake generat de AI. Există și altele în India și Taiwan, toate create de AI.
Robotul Fedha.
Dar mai rămâne o întrebare cheie de răspuns: vor avea spectatorii încredere în știrile furnizate de AI, mai degrabă decât în oameni?
„Nu facem asta pentru că credem că un robot face o treabă mai bună decât un om”, spune Adam Mosam .
Încrederea în oamenii care prezintă știrile a scăzut la un minim istoric, potrivit unui sondaj realizat de Ipsos. Doar 42% dintre oamenii din Marea Britanie au încredere în cititorii de știri TV. În scădere cu 16 puncte procentuale într-un an. Scepticismul față de prezentatorii de știri ca arbitri independenți ai adevărului este un fenomen modern neobișnuit. Mulți alegând să-și primească știrile de la creatori de conținut sau influenceri.
Prezentatorul de ştiri AI-Hermes.
Creatorii de conţinut, tot mai credibili
Influencerii din rețelele sociale au cooptat același format și au realizat o conexiune personală cu mare succes.
„Este interesant cum a evoluat eticheta „parasocial” de la descrierea afinității pe care indivizii o pot simți cu prezentatorii de știri aflați la distanță”, spune Christine H Tran, care studiază platformele digitale la Universitatea din Toronto.
„Poți fi într-o relație parasocială cu un reporter sau cu un streamer de știri Twitch”, spune ea, referindu-se la serviciul de streaming video în direct. „Dar poți și – aparent – să fii într-o relație parasocială cu un YouTuber, un cântăreț și un cuplu de pe Instagram”.
„Nu vei avea niciodată aceeași conexiune cu o IA pe care o ai cu o altă ființă umană”, admite Mosam. Totuși, el susține că oamenii nu mai caută imparțialitate. „Nu facem asta pentru că credem că un robot face o treabă mai bună decât un om – este ridicol”.
Channel 1 foloseşte AI din necesitate
În prezent, Channel 1 are circa 12 angajați care lucrează la verificarea scripturilor generate de AI. Mosan spune că există un proces în 13 pași pe care Canalul 1 îl parcurge pentru fiecare poveste înainte de a fi difuzat. Vor să se asigure că nu vor apărea probleme legate de IA generativă.
A fi capabil să găsească evenimente demne de știri este un alt element cu care se poate lupta. Episodul de testare al Canalului 1 s-a bazat în mare măsură pe poveștile și pe imaginile filmate de jurnaliști umani. Fără acele surse umane, AI nu are la care să lucreze.