După 15 ani de profesorat la Universitatea din Victoria, Susan Crackford s-a trezit dată afară pentru că a contrazis dogma Schimbării Climatice.
Crackford, care este expertă în viața urșilor polari și în domesticirea câinilor, a acuzat conducerea universității canadiene că se supune „presiunii externe”. Cercetările profesoarei arată că populațiile de urși polari nu doar că nu scad, așa cum afirmă activiștii încălzirii globale, dar chiar se află în creștere.
Concedierea, pe care Susan Crackford a anunțat-o miercurea trecută pe blogul său intitulat Polar Bear Science, a provocat îngrijorare în mediul academic în privința libertății științifice și a amploarei pe care o ia „curentul concedierilor” față de cercetătorii care refuză să se supună dogmelor Corectitudinii Politice și contestă previziunile catastrofelor climatice, scrie Washington Times.
„Când presiunile au devenit de nesuportat, UVic a preferat să mă arunce din tren în loc să-mi apere libertatea academică”, a scris Crackford, care deține din 2004 un doctorat în studii interdisciplinare, în special biologie și antropologie.
Profesoara a citat numeroase cazuri în care universitatea i-a promovat studiile și interviurile, mai cu seamă participarea la un documentar realizat de „Nature” în 2007, despre domesticirea și evoluția câinilor, ca și nenumăratele sale prelegeri ținute în fața elevilor în diverse școli, sub egida Universității Victoria.
Acest sprijin acordat de universitate a încetat cu doi ani în urmă, spune profesoara. În mai 2017, conferințele sale au fost oprite, după ce s-a primit o plângere pe adresa grupului de conferențiari ai Universității despre „lipsa de echilibru” care „cred că a distrus sprijinul de care mă bucuram din partea colegilor de departament”, a declarat Crackford pentru Washington Times.
Ziarul National Post din Toronto a scris la rândul său că profesoara a fost îndepărtată deoarece „le spunea elevilor lucruri incorecte politic în legătură cu urșii polari”.
Vicepreședinta asociată a Universității Victoria, Michele Parkin, a dezmințit însă că profesoara a fost concediată din motive de incorectitudine politică: „Nu există nici un argument” în acest sens, a declarat ea pentru Washington Times. „În fapte și cuvinte, Universitatea Victoria susține libertatea academică și libertatea dezbaterii în chestiunile academice.”
Însă dezmințirea nu neagă formal că îndepărtarea lui Crackford are legătură cu lucrările sale privind urșii polari, care aruncă în aer toate teoriile despre viitorul climatic.
Printre cărțile lui Crackford se numără de exemplu „Catastrofa urșilor polari care nu a avut loc niciodată”, publicată în februarie, în care dovedește cu date științifice că urșii polari nu sunt în pericol. Ea observa că Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii consemna în 2015 că numărul urșilor polari este între 22.000și 31.000 în întreaga lume, în ciuda opiniei ultrapopularizate că numărul acestora a ajuns la doar câteva mii.
Mark Morano, autor al cărții „Ghidul incorect politic al schimbării climatice” spue că situații precum cea a profesoarei Crackford au devenit „prea comune în dezbaterea asupra climei”.
El citează numeroase exemple de profesori care nu au avut curajul să-și exprime scepticismul climatic decât după ce s-au pensionat, scăpând astfel de presiunea universității care îi plătea.
„Profesor după profesor au fost urmăriți, reduși la tăcere, cenzurați sau concediați după ce au denunțat ca falsă povestea oficială despre rolul omului în criza climatică”, spune Morano. „Mesajul adresat tuturor disidenților în privința climatului, din lumea universitară, este destul de apăsat: păstrați-vă scepticismul pentru voi ca să nu vă periclitați cariera.”