După ce Barbie a fost catalogată imorală şi exilată din Iran, acum a venit rândul lui Bart Simpson. Institutul iranian pentru Dezvoltarea Copiilor şi Tinerilor Adulţi a interzis, recent, vânzarea în Iran a păpuşilor inspirate de personajele celebrului serial american „The Simpsons”.
Ziarul iranian „Orient” l-a citat pe un oficial de la Institutul pentru Dezvoltarea Copiilor şi Tinerilor Adulţi, care a anunţat că Bart Simpson şi familia lui au trecut pe faimoasa „listă neagră a jucăriilor”.
Conform comentariilor care au apărut imediat pe site-urile de socializare şi pe blogurile iraniene, cel care a declanşat această „represiune” împotriva a tot ce este occidental, inclusiv împotriva jucăriilor, a fost preşedintele Mahmoud Ahmadinejad. El a dat semnalul în 2005, când a câştigat primul mandat, că influenţa occidentală, fie ea în muzică, modă, sau chiar jucării, este nocivă pentru iranieni, duce la depravare morală şi îndepărtare de principiile islamice.
Superman şi Spiderman au fost cruţaţi
Doi eroi americani sunt însă toleraţi. Păpuşile Superman şi Spiderman se vând şi se vor vinde în continuare în Iran pentru că, după cum a spus un oficial iranian, „personajele Superman şi Spiderman apără oameni oprimaţi şi au o atitudine pozitivă”. Asta spre amuzamentul bloggerilor iranieni, care deja iau peste picior autorităţile, oferind explicaţii ironice pentru decizia acestora.
Un iranian a postat pe Facebook remarca următoare: „Eu cred că le-au interzis pentru că tatăl lui Bart lucrează la o centrală nucleară”. Alt iranian scrie pe un blog că Bart Simpson i-a speriat pe mullahi pentru ca apare mereu cu posteriorul dezgolit, iar altul spune că autorităţile se tem că încurajează contrabanda cu alcool, pentru iranienii putând urma modelul lui Homer Simpson, mare consumator de bere. Invadatorii culturali Jucării occidentale ca Barbie sau personajele din Familia Simpson au fost catalogate de unii clerici conservatori iranieni drept „invadatori culturali”. Păpuşa Barbie pare să fie considerată cea mai periculoasă, de vreme ce autorităţile au denumit-o „Calul Troian care are înăuntru numeroşi soldaţi invadatori culturali”.
Ba chiar procurorul Ghorban Ali Dori Najafabad a avertizat că păpuşile Barbie, Batman şi cele create după personajele din Harry Potter sunt „distrugători culturali şi pericole sociale, iar personalitatea şi identitatea noii generaţii de copii este pusă în pericol şi se pot produce pagube ireparabile”. Problema cu care se confuntă ultraconservatorii iranieni este că atâta vreme cât va exista cerere va exista şi ofertă, în condiţiile în care copiii iranieni văd la televizor, pe canale la care au acces datorită antenelor de satelit, seriale de animaţie ca The Simpsons ori filme cu Harry Potter şi Shrek.
Evident ei vor dori întodeauna să aibă jucăriile inspirate de astfel de personaje, iar piaţa neagră va fi gata să le ofere mereu. În plus, nici antenele de satelit, în pofida interdicţiilor şi controalelor, nu au putut fi eradicate din Iran, aşadar influenţa occidentală „dăunătoare” este de neoprit. Sara, o Barbie pe placul regimului În paralel cu interzicerea păpuşilor occidentale, autorităţile s-au gândit să le înlocuiască cu păpuşi iraniene care să transmită mesajul dorit de moralitate şi bună-cuviinţă islamică, păpuşi numite în Iran „corecte islamic”. Aşa a apărut păpuşa Sara, echivalentul iranian al lui Barbie. Dar, care spre deosebire de americanca blondă, cu zeci de ţinute sclipitoare şi fuste mult prea scurte, Sara este îmbrăcată în port tradiţional, nu poate fi dezbrăcată iar în loc de Ken, logodnicul lui Barbie, ea îl are alături pe fratele ei – Dara.
Aşadar o pereche de fraţi, o relaţie corectă şi nu una imorală aşa cum e percepută de autorităţile iraniene, relaţia dintre Barbie şi Ken. O altă diferenţă între Sara şi Barbie, usturătoare pentru autorităţi, este că, în pofida tuturor eforturilor, Sara nu este pe gustul copiilor iranieni, iar cererea este aproape de zero. Profit, păpuşi şi valori islamice Sara a fost prima păpuşă musulmană dar nu mai este şi singura. Siria a scos pe piaţă păpuşa numită Fulla, comercializată sub sloganul „păpuşa cu principii şi valori islamice". De asemenea, în SUA, o companie care a sesizat nevoile pieţei, schimbate de populaţia musulmană în creştere, a lansat o păpuşă cu văl islamic pe nume Razanne, destinată copiilor din familiile musulmane americane şi britanice.
Şi în Iondonezia a început să fie comercializată o păpuşă numită Salma, îmbrăcată în rochie lungă şi cu şal islamic pe cap.