Evenimentul Zilei > Economie > AGRICULTORII vor primi INTEGRAL plata pe suprafaţă, începând cu 1 DECEMBRIE
AGRICULTORII vor primi INTEGRAL plata pe suprafaţă, începând cu 1 DECEMBRIE

AGRICULTORII vor primi INTEGRAL plata pe suprafaţă, începând cu 1 DECEMBRIE

Agricultorii vor primi integral, începând de la 1 decembrie, plata pe suprafaţă acordată din fonduri europene şi de la bugetul naţional, respectiv încă 90 de euro pe hectar, avansul de 65 de euro fiind deja în contul fermierilor, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

"Până în prezent am plătit către fermieri toate fondurile ca şi avans din plata directă pe suprafaţă, acei 69 de euro, iar suma totală plătită de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) este de 635 de milioane de euro. Aşa cum spune regulamentul european, începând cu 1 decembrie, deci în câteva săptămâni, vom plăti integral, încă 90 de euro, unde avem şi contribuţie de la Uniunea Europeană şi contribuţie de la bugetul de stat", a precizat ministrul Agriculturii.

Acesta a explicat că, în prezent, mai sunt în jur de 8.700 de fermieri, dintre cei 1,019 milioane înscrişi la APIA, care nu au primit acele plăţi suplimentare pentru că respectă bunele condiţii agricole şi de mediu, aşa zisele GAEC-uri, şi care de regulă se plătesc în primele luni ale anului următor.

"Mai sunt doar câteva cazuri dintre cei 1,019 milioane fermieri, în jur de 8.700, care nu au luat avansurile. O parte dintre ei au o plată suplimentară, sunt în GAEC 1, iar o parte au suprapuneri. Sunt cazuri ceva mai complexe care necesită clarificare, dar vor primi în perioada imediat următoare. Cei din GAEC1 nu au primit niciodată mai devreme de ianuarie-februarie, iar 1.600 de fermieri sunt consideraţi neeligibili. Mai sunt un număr foarte mic de fermieri care au diverse motive, erori de sistem, litigii sau situaţii negestionate, dar în rest toţi fermierii şi-au încasat plăţile", a menţionat şeful MADR.

Sursa: Agerpres

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.