Editura Evenimentul si Capital

Agresiunea împotriva şefului CCR, un semnal de alarmă pentru România. Rezistenţii, imuni la Justiţie

Autor: | | 6 Comentarii | 5711 Vizualizari

La sfârșitul săptămânii, câţiva protestatari #rezist l-au apostrofat pe preşedintele Curţii Constituţionale chiar la intrarea în blocul în care Valer Dorneanu locuieşte. Incidentul readuce în discuţie agresivitatea în creştere la adresa reprezentanţilor statului român, dar şi o ciudată lipsă de reacţie a instituţiilor judiciare.

Un videoclip postat pe Facebook, în urmă cu două zile, îi arată pe câţiva protestatari #rezist, printre care Cristian Dide şi Marian Ceauşescu, atacându-l pe Valer Dorneanu (foto), preşedintele CCR. Protestatarii spun că l-au întâlnit pe Dorneanu pe bulevardul Unirii şi au mers cu el până acasă. „Aveţi un rol formidabil în ţara asta. De ce nu vreţi să ţineţi cu poporul, domnule? Aţi devenit anticamera PSD, stimate domn. Nu este frumos”, i-a spus unul dintre protestatari lui Valer Dorneanu. „Demnitatea şi onoarea”, a răspuns preşedintele CCR. „Slug a PSD, oameni vânduţi, comunistule”, a venit replica.

În discuţie a intervenit paznicul clădirii, care a fost la rândul său apostrofat şi jignit de protestatari. Valer Dorneanu a revenit la uşă pentru a aplana conflictul şi l-a îndemnat pe bărbatul care schimba replici cu protestatarii să se retragă. „Slugă şi cârpă”, s-a auzit în spatele bărbatului. Printre cei care apar în videoclip sunt Cristian Dide şi Marian Ceauşescu. De altfel, Cristian Dide este cel care a proiectat, sâmbătă seară, cu un laser, mesajul „Jos PSD” pe Palatul Parlamentului, chiar în timp ce pe această clădire rulau proiecţii din cadrul festivalului internaţional iMapp, organizat de Primăria Capitalei. Primăria Capitalei a anunţat că va face plângere penală împotri va celor care instigă în timpul festivalului. Deşi beneficiază de protecţia SPP, Valer Dorneanu nu era însoţit, la momentul agresiunii, de ofiţerul Serviciului de Protecţie şi Pază. Surse din cadrul SPP au declarat, pentru EvZ, că preşedintele CCR are obiceiul să plece la plimbare fără protecţie. Aici apare prima întrebare: şi atunci cum i se asigură protecţia în momentele în care Dorneanu doreşte să se plimbe singur?

Un membru CSM cere anchetă

Trecem pentru moment peste problema SPP şi ajungem la cea penală. Gestul protestatarilor se încadrează, în mod e vident, la infracţiunea de ultraj (artic olul 257 C d Penal): „Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.”

Starea de pericol în care s-a aflat şeful CCR a fost evidentă, doar diplomaţia sa a e vitat o tensionare a situaţiei. Dorneanu a anunţat, ieri, că nu va depune plângere împotriva agresorilor, dar există şi variante autosesizării Parchetului General. Cazul lui Dorneanu a atras atenţia şi unui membru CSM, Victor Alistar. Acesta i-a cerut procurorului Augustin Lazăr să se sesizeze în cazul preşedintelui CCR: „Consider că violenţa de limbaj, violenţa de atitudine şi hărţuirea unor persoane, cu atât mai mult a unor oficiali este inadmisibilă, iar nivelul de violenţă la care s-a ajuns în societatea românească cred că trebuie să fie stopat. Solicit procurorului general, ca în virtutea atribuţiilor pe care le are, să se autosesizeze şi să nu mai acopere asemenea chestiuni prin lipsa autosesizărilor aşa cum s-a întâmplat de pildă cu cauzele violenţelor din 10 august.

Indiferent de opţiunile s ale, care sunt e vidente, cred că primează exercitarea atribuţiilor de serviciu. Este de datoria sa să demonstreze că legea în România este apărată de aut orităţile care au această competenţă, este de datoria domniei sale să abordeze de o manieră obiectivă şi imparţială, cu eficacitate, aplicarea legii în această ţară, prin măsura în care este în posibilitate să îşi îndeplinească aceste atribuţii”. Cu toate acestea, până ieri, procurorii din subordinea lui Augustin Lazăr nu făcuseră niciun demers în acest sens.

Un lider PSD cere anchetă DIICOT

Cazul Dorneanu a provocat o reacţie şi din interiorul PSD ieri. Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a declarat că „este foarte important” ca Parchetul General să efectueze o anchetă referitoare la sur sele de finanţare a mişcării #rezist. „Cred că este foarte important ca Parchetul General să efectueze o anchetă privind sursele de finanţare a mişcării #rezist, pentru că au apărut pe piaţă foarte multe informaţii de acest tip, după cum eu cred că este foarte important ca Parchetul General şi DIICOT să analizeze în ce măsură anumiţi membri ai acestei mişcări se fac vinovaţi de consum de droguri, eventual trafic de droguri. Sunt teme care trebuie să ne preocupe şi care ţin de agenda publică imediată”, a spus Ţuţuianu, la Parlament.

Moda agresiunilor împotriva politicienilor a început în 2013

Poate că incidentul din weekend, care l-a avut în centrul atenţiei pe Valer Dorneanu, ar put ea părea unul izolat dacă nu am rememora indicidentele din ultimii ani, care au avut printr e personajele principale reprezentanţi ai statului r omân. Primul incident împotriva unui oficial român provocat de per soane care şi-au făcut o profesie şi un sens în viaţă din proteste a avut loc în toamna anului 2013. În data de 17 octombrie, maşina ministrului Culturii din acel moment, Daniel Barbu, a fost lovită în Centrul Vechi al Capitalei de mai mulţi protestatari ai „Uniţi Salvăm”, o mişcare precursoare a #rezist. Luneta maşinii a fost spartăşi ministrul agresat verbal.

Ștampila potrivită: „Eşti un derbedeu”

A urmat audierea a 19 persoane şi după câteva săptămâni au fost indentificaţi ca principali agresori, Claudiu Crăciun şi Alexandru Alexe, doi dintre liderii protestelor din ultimii ani. Cel din urmă a recidivat peste numai un an, când a mers la o masă rotundă despre Revoluţia din 1989 şi i-a spus fostului preşedinte Ion Iliescu că este un criminal. În stilul său consacrat, Iliescu a reuşit atunci să-i pună lui Alexe ştampila potrivită: „Eşti un derbedeu”. Dosarul incidentului din octombrie 2013 a fost instrumentat de procurorii de pe lângă Judecătoria Sector 3, care ne-au explicat ieri care a fost finalit atea. „Pentru distrugere s-a dispus clasare, întrucât Ministerul Culturii nu a depus plângere, iar pe tulburarea ordinii şi a liniştii publice s-a dispus renunţarea la urmărirea penală şi obligarea celor 6 indivizi la prestarea muncii în folosul comunităţii, pe o perioadă de 50 de zile”, ne-a declarat Cătălina Sântion, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.

Amintiri din anii ’90

Data de 20 iunie a acestui an a adus în faţa românilor alte două episoade de agresivitate a protestatarilor #rezist. Deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa a fost bruscat de către protestarii care se aflau în faţa Palatului Parlamentului, acesta având nevoie de protecţia jandarmilor prezenţi la manifestare, pentru a traversa în siguranţă parcul Izvor. Parlamentarul a fost agresat și fugărit de protestatarii veniți la Parlament ca urmare a nemulțumirii create de modificarea codurilor de procedură penală. Printre agresori se afla şi Marin Ceauşescu, unul dintre cei care l-au atacat în weekend pe preşedintele CCR. „Acestea sunt manifestări extremiste oganizate la modul paramilitar şi, dacă nu sprijinite, măcar tolerate de o parte din instituţiile statului”, a declarat Bacalbaşa în acel moment.

Cine este mama NATURALA a lui Victor Dancila, fiul infiat de premierul Romaniei

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI