Evenimentul ZileiInternationalSUA, sub amenințarea atacurilor extremiste. Pericolul e tot mai mare

SUA, sub amenințarea atacurilor extremiste. Pericolul e tot mai mare

SUA, sub amenințarea atacurilor extremiste. Pericolul e tot mai mare
Departamentul SUA pentru Securitate Internă a avertizat joi, 14 septembrie, că riscul de violență din partea grupărilor extremiste a rămas ridicat în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024.

SUA se confruntă cu o mare amenințare. „În 2024, ne așteptăm ca amenințarea cu violența din partea extremiștilor violenţi radicalizați în Statele Unite să rămână ridicată”, scrie Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) în evaluarea sa anuală a riscurilor.

Amenințarea reprezentată de grupurile extremiste interne, fără conexiuni internaționale reale și cele inspirate de organizații teroriste străine, s-a schimbat puțin, potrivit DHS. Toți acești extremiști „vor continua să fie inspirați și motivați de un amestec de teorii ale conspirației, nemulțumiri personale și ideologii rasiale, etnice, religioase și anti-guvernamentale încăpățânate, adesea împărtășite pe internet”, notează raportul.

Sute de oameni, unii membri ai unor grupuri extremiste, au fost însă urmăriți penal și/sau condamnați la închisoare pentru rolul lor în atacul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021. Potrivit agenției americane, extremiștii și grupurile cu motivaţie rasistă şi etnică, care susțin un război rasial, reprezintă o amenințare majoră la adresa securității SUA.

Joe Biden, SUA, președinte SUA

Un mare pericol amenință SUA

În ultimii doi ani, mai multe dintre aceste grupuri au efectuat atacuri asupra infrastructurii energetice și de comunicații, inclusiv asupra centralelor electrice, cu scopul de a răspândi frica și de a destabiliza societatea. De asemenea, crime motivate rasial au fost comise de numeroase persoane, cel mai recent exemplu fiind la sfârșitul lunii august, când un bărbat alb de 21 de ani a ucis trei oameni de culoare în Jacksonville, Florida, înainte de a-și lua viața.

DHS mai avertizează, în viitorul context electoral, asupra riscului prezentat de extremiștii motivați de teorii ale conspirației și plângeri antiguvernamentale. Aceştia din urmă „ar putea încerca să perturbe procesele electorale”, indică raportul, care menționează posibile violențe și amenințări ce vizează oficiali guvernamentali, alegători sau agenți electorali.

În plus, potrivit DHS, „Este posibil ca Rusia, China și Iranul să vadă alegerile din 2024 ca pe o oportunitate de a desfășura campanii de influență făţişe sau ascunse menite să modeleze rezultate politice favorabile lor și să submineze stabilitatea Statelor Unite”.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA


Accesează: