ONU: Japonia a subestimat riscul unui tsunami la Fukushima

Agenția ONU pentru energie atomică (AIEA) susține Japonia că a subestimat riscul ca un tsunami să lovească una dintre centralele sale nucleare, dar a apreciat faptul că reacția la criza nucleară din 11 martie a fost ”exemplară”.

Experţii ONU, care au petrecut o săptămână în Japonia, studiază în prezent cauzele topirii barelor de combustibil la centrala Fukushima I, de pe coasta Pacificului. AIEA a întocmit un raport privind criza nucleară, care va fi prezentat la reuniunea internaţională de la Viena, la finele acestei luni, relatează BBC. O variantă a raportului a fost oferită guvernului nipon.

Echipa ONU a fost condusă de britanicul Mike Weightman şi include experţi din Franţa, Rusia, China şi Statele Unite. Specialiștii consideră că Japonia nu s-a pregătit pentru riscul ca valurile seismice să treacă peste zidul de siguranţă de 5,7 metri şi să distrugă generatoarele de rezervă ale centralei. ”Cei care constuiesc centrale nucleare și operatorii ar trebui să evalueze cât mai bine lucrurile și să asigure protecție împotriva riscurilor dezastrelor naturale”, se spune în raportul AIEA. În Japonia, există numeroase voci care critică faptul că Agenția pentru Securitate Nucleară din Tokyo este parte a ministerului Industriei, care promovează energia atomică.

Centrala atomică de la Fukushima a fost grav avariată în urma cutremurului și a tsunami-ului din 11 martie, în urma cărora peste 15.000 de oameni au fost uciși iar peste 8000 sunt dați dispăruți.

Premierul nipon Naoto Kan, devenit extrem de nepopular în urma crizei provocate de seismul din martie, şi-a reafirmat azi refuzul de a demisiona, înaintea moţiunii de neîncredere aşteptată în Parlament, transmite Agerpres. El a insistat că vrea să rezolve criza nucleară cu care se confruntă Japonia, cea mai gravă din ultimii 25 de ani, la nivel mondial.