Agenția germană de informații: Iranul cumpără tehnologii ilegale pentru armele de distrugere în masă

Un nou raport publicat de Agenţia germană de informaţii confirmă achiziționarea de către Iran a tehnologiei rachetelor pentru a produce arme nucleare, biologice sau chimice de distrugere în masă.

Iranul este implicat în achiziționarea ilicită de tehnologie pentru armele de distrugere în masă, a scris Agenția germană de informații pentru statul nordic Mecklenburg-Vorpommern în raportul său.  Aşadar,  în raportul de 206 de pagini, care a fost revizuit de The Jerusalem Post, agenții de informații au scris: "Lupta împotriva proliferării ilegale a armelor nucleare, biologice sau chimice de distrugere în masă și a materialelor necesare pentru fabricarea lor, sistemele de livrare (de exemplu, rachete), inclusiv cunoștințele necesare, în cooperare cu alte autorități, este, de asemenea, responsabilitatea contra-inteligenței".

Raportul de informații a continuat: "Din aceste puncte de vedere, este esențial să menționăm Republica Islamică Pakistan, Republica Islamică Iran, Republica Populară Democrată Coreeană (Coreea de Nord) și Republica Arabă Siriană. Serviciile de informații din aceste țări sunt, în multe privințe, implicate în activități de achiziții ilegale în domeniul proliferării, folosind structuri de afaceri și comerciale comerciale orientate la nivel global". 

Oficialii de securitate Mecklenburg-Vorpommern au menționat că regimul iranian, Federația Rusă și China sunt principalele motoare ale colectării de informații și ar trebui privite în contextul "securității".   Raportul se referă la anul 2018 și a fost publicat la doar câteva zile după un raport bavarez de informații al statului privind activitățile ilicite ale Iranului.  Potrivit raportului bavarez, regimul iranian "face eforturi pentru extinderea arsenalului conventional de arme cu arme de distrugere în masă". Agenții bavarezi definesc armele de distrugere în masă ca "răspândirea armelor atomice, biologice și chimice de distrugere în masă".  

Iranul este" țară de risc "în documentul bavarez

Raportul bavarez a menționat că poliția vamală a țării a împiedicat vânzarea unei mașini de sudură cu fascicule electronice în Iran. "Mașina poate fi utilizată pentru producția de vehicule de lansare (rachetă)", a spus documentul.   

Potrivit raportului, au fost tentative de "ascundere a clientului real în Iran" în ceea ce privește mașina. Din anchetă reiese că societatea respectivă se afla în Malaezia. Eforturile de ocolire ilegală a reglementărilor germane privind controlul exporturilor au condus la o condamnare penală a directorului companiei bavareze, care a căutat să vândă mașina de sudura Iranului.  Agenția bavareză a declarat că va continua să "monitorizeze dacă Iranul respectă consecvent și în consecință acordul semnat în iulie 2015".