Agenția Europeană pentru Medicamente a dat publicității raportul privind efectele secundare ale vaccinurilor Pfizer și Moderna

Rețeaua de reglementare a UE monitorizează continuu pentru a detecta orice noi probleme de siguranță. Monitorizarea detectează modele neobișnuite sau neașteptate în rapoartele primite pentru investigații suplimentare și evaluarea riscurilor.

Ultimul raport privind siguranța vaccinurilor Pfizer și Moderna a fost făcut public ieri. Potrivit Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), vor fi fi monitorizate în continuare reacțiile secundare, care au fost extrem de rare, dar care îngrijorează specialiștii.

Așa cum s-a descoperit, în foarte puține cazuri, acesta poate induce eritemul multiform, o formă de reacție alergică a pielii; glomerulonefrita sau inflamația rinichilor și sindromul nefrotic, o afecțiune renală caracterizată prin pierderi mari de proteine ​​urinare.

Cu toate acestea, Agenția Europeană  a refuzat să dezvăluie cel mai recent număr de persoane care au suferit aceste reacții adverse în cel mai recent raport al său. Nici Moderna și nici Pfizer nu au publicat o declarație cu privire la anchetă.

Comentând vaccinul Comirnaty produs de BioNTech și vaccinul Pfizer, EMA a confirmat că cei care au suferit de efectele secundare ale vaccinului ar fi putut avea probleme medicale anterioare.

Vaccinul nu este principalul vinovat pentru decesele înregistrate

În ultima sa actualizare privind siguranța vaccinului COVID-19 a spus: „Aceste rapoarte descriu reacțiile adverse suspecte la indivizi, adică evenimente medicale observate în urma utilizării unui vaccin. Faptul că cineva a avut o problemă medicală sau a murit după vaccinare nu înseamnă neapărat că acest lucru a fost cauzat de vaccin."

Acest lucru ar fi putut fi cauzat, de exemplu, de probleme de sănătate care nu au legătură cu vaccinarea.

Începând cu 29 iulie, UE a raportat 244.807 cazuri de reacții adverse suspectate ca având legătură cu vaccinul. Din acest număr, 4.198 au avut un rezultat fatal. Numărul total este de aproximativ 330 milioane de doze administrate.

Comentând asupra vaccinului Spikevax, produs de Moderna, au existat 48.788 de cazuri de reacții adverse suspectate ale vaccinului. Alte 392 au raportat un rezultat fatal, deși au fost administrate 43,5 milioane de doze începând cu 29 iulie.

O mențiune din raportul de vaccin al Agenției Europene spune că „compania care comercializează Spikevax va continua să ofere rezultate din principalul studiu clinic, care este în curs de desfășurare timp de până la doi ani. De asemenea, va efectua studii suplimentare pentru a monitoriza siguranța și eficacitatea vaccinului, deoarece este utilizat în campaniile de vaccinare și în alte practici clinice“.

Vaccinarea are mai multe beneficii decât riscuri

În ciuda raportului de astăzi, UE și Organizația Mondială a Sănătății au declarat că beneficiile unui vaccin sunt mai mari decât riscurile.

Diferențele între țările europene sunt semnificative. Până acum, 30.920 de cazuri au fost înregistrate în Franța, depășind cele 29.612 din Marea Britanie.

Potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, Franța a vaccinat acum 64,2% din populația sa, iar alte 84,6% din populație a primit cel puțin o doză de vaccin. Deși rata vaccinării rămâne ridicată, SUA au mutat acum Franța pe lista sa de alerte Covid

Grecia, Malta, Țările de Jos, Portugalia și Spania sunt toate în prezent pe lista riscurilor de nivelul 4.

Pentru a încerca și menține programele de vaccinare în întreaga UE, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a semnat un acord pentru 200 de milioane de doze suplimentare de medicament Novavax și a cerut SUA să elimine anumite state UE din lista de alerte de călătorie.