Liderii africani, care doresc să contribuie la încheierea războiului, au convenit luni pentru o misiune de mediere la mijlocul lunii iunie în Rusia și Ucraina, a anunțat marți președinția sud-africană.
Luna trecută, președintele sud-african Cyril Ramaphosa a declarat că omologii săi din Rusia și Ucraina, Vladimir Putin și, respectiv, Volodimir Zelenski, acceptaseră să primească această misiune de pace compusă din șase lideri africani, scrie Le Point.
Aceştia din urmă s-a întâlnit virtual luni și au "acceptat să propună elemente" Rusiei și Ucrainei "pentru o încetare a focului și o pace durabilă în regiune", se arată într-un comunicat de presă al serviciilor președintelui sud-african.
„Șefii de stat (africani) și-au confirmat disponibilitatea de a merge în Ucraina și Rusia la mijlocul lunii iunie”, a adăugat el, fără a oferi o dată anume. Miniștrii de Externe ai celor șase țări în cauză "vor finaliza elementele unei foi de parcurs către pace", se arată în comunicat. Omul de afaceri francez apropiat președinției Congo -Brazzaville, Jean-Yves Ollivier, care conducea Fundația Brazzaville, este arhitectul acestei inițiative-surpriză de mediere între Moscova și Kiev.
Africanii vor merge la Kiev și la Moscova
Întâlnirea de luni „a confirmat că ne aflăm acum într-o etapă în care vom merge la Kiev și Moscova”, a declarat apoi Cyril Ramaphosa în timpul unei conferințe de presă comună cu omologul său portughez, Marcelo Rebelo de Sousa. "Misiunea noastră este o misiune de pace și vrem să o numim o cale către pace", a adăugat președintele sud-african, adăugând că liderii africani "ar căuta să obţină un angajament din partea ambelor părți, pe care și ei ar trebui să-l caute (... .) pentru a pune capăt acestui conflict prin mijloace pașnice".
Cei doi lideri din Rusia și din Ucraina „trebuie să ne explice punctul lor de vedere asupra războiului, precum și cerințele minime pentru a pune capăt conflictului”, a mai argumentat el. "Vom putea oferi propriul nostru punct de vedere, ca africani, cu privire la modul în care percepem impactul acestui război asupra Africii în ceea ce privește prețurile alimentelor, cerealelor și combustibililor, precum și asupra Europei și a restului lumii, deoarece devine un tip de conflict destul de globalizat", a mai declarat șeful statului sud-african. Trebuie subliniat că, în prezent, continentul african suferă mai mult decât orice altă parte a lumii din cauza consecințelor conflictului ruso-ucrainean, de la creșterea prețurilor la energie până la întreruperea aprovizionării sale vitale cu cereale și îngrășăminte până la sancțiuni care vizează izolarea unuia dintre principalii săi parteneri comerciali.
Trebuie ascultate ambele părți
Marcelo Rebelo de Sousa, care a mulțumit președintelui Ramaphosa pentru rolul său în inițiativă, a subliniat, la rândul său, importanța de a asculta "ambele părți și de a le spune care este viziunea africană asupra unui război care nu este doar un război european, ci este un război globalizat".
Membrii misiunii, identificați luna trecută de președintele sud-african, sunt, pe lângă acesta din urmă, liderii Congo-Brazzaville, Egiptului, Senegalului, Ugandei și Zambiei. Șeful statului Comore, Azali Assoumani, a participat la reuniunea de luni în calitatea sa de actual președinte al Uniunii Africane.
Unul dintre greii diplomației în Africa, Pretoria se află în centrul luptei de influență dintre Statele Unite și Rusia pe continent. Țările africane au denunțat, nu într-ounanimitate mai mare decât a marilor puteri occidentale, invadarea rusă a Ucrainei în februarie 2022. Senegalul și Africa de Sud s-au abținut în special anul trecut la ONU în timpul votului unei rezoluții de condamnare a Moscovei. Eritreea a votat împotrivă, în timp ce Kenya și Rwanda au fost de partea Occidentului. Apropiată de Kremlin încă din epoca luptei împotriva apartheidului și o putere influentă pe continent, Africa de Sud a refuzat să condamne Rusia încă de la începutul conflictului, pretinzând că rămâne "neutră" și dorește să favorizeze dialogul. O poziție care a iritat scena internațională.
În orice caz, calendarul misiunii africane de menținere a păcii ar trebui să se accelereze în zilele următoare, înainte de summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg, programat în perioada 26-29 iulie. (Traducerea: Rodezia Costea/Rador).