În Africa, China dă o impresionantă lecţie Vestului şi pretinsei sale misiuni civilizatoare.
Investiţii de miliarde de dolari, sute de companii şi circa 800.000 de chinezi reprezintă pariul Chinei cu Statele Unite si Europa.
Într-o amplă analiză intitulată "Africa, noua frontieră chineză", cotidianul britanic The Times prezintă avantajele şi dezavantajele "invaziei" chineze într-un continent definit de sărăcie, boală şi de anarhie politică şi militară.
Bine şi rău
Cea mai importantă investiţie chineză în Africa este construcţia unei rute feroviare de peste 1700 de kilometri care porneşte din Zambia şi traversează aproape întreaga Tanzanie. Principalul scop este aducerea de cantităţi uriaşe de cupru în portul Dar es Salaam, cupru de care, fără îndoială, exploziva economie chineză are nevoie.
Dacă privim doar din perspectiva oferită de această investiţie uriaşă ( cca 500 milioane de dolari ), am putea spune că Africa este văzută doar ca un imens rezervor care aşteaptă "cuminte" exploatarea.
Dar tot investitorii chinezi sunt cei care oferă acum milioanelor de africani bolnavi de SIDA medicamente ieftine. Vechiul trafic care seca buzunarele familiilor celor bolnavi este înlocuit de modestul preţ de 10 dolari, valoarea lunară a medicaţiei.
Produsele chineze le concurează pe cele europene, ceea ce determină scăderea preţurilor, sesizabilă mai ales în domeniul alimentar.
Albii - veşnica mentalitate de colonialişti
Cea mai importantă apreciere la adresa chinezilor vine din partea partea lui Lansana Conte, preşedinte al Guineei, fostă colonie franceză. Dacă pe proprii săi miniştri îi numeşte "hoţi", iar pe albi - oameni "care se comportă în continuare ca nişte colonialişti", Conte vorbeşte cu mândrie despre chinezi şi mentalitatea acestora. "Chinezii sunt cu totul altfel. Cel puţin ei muncesc. Trăiesc cu noi în noroi. Unii cultivă orez, ca şi mine. Le-am dat o biată bucată de pământ. Ar trebui să vedeţi ce au făcut cu ea", spune admirativ Conte, preşedinte în Guineea încă din 1984. Planuri
Unii cred că acesta este doar începutul unui adevărat exod chinez. Se vorbeşte chiar că Africa ar fi soluţia pentru suprapopularea Chinei şi că sute de milioane de chinezi (!) ar putea veni să locuiască aici.