Surse guvernamentale au declarat astăzi, pentru Agerpres, că datele preliminare arată un deficit bugetar pe cash de 4,35% din Produsul Intern Brut (PIB), adică aproximativ 23,8 miliarde lei (circa 5,5 miliarde euro).

Ca în fiecare an, statul a dat drumul la cheltuieli în luna decembrie, când deficitul a urcat cu 7,5 miliarde lei (1,73 miliarde euro), de la 16,33 miliarde lei la finalul lunii noiembrie la 23,83 miliarde lei.

O relaxare a cheltuielilor bugetare a fost permisă în lunile iunie, când diferenţa dintre cheltuielile şi încasările statului a fost de patru miliarde lei, februarie – 3,2 miliarde lei, mai – 3,07 miliarde lei, noiembrie – 3,05 miliarde lei, martie – 2,85 miliarde lei, iar un control mai strict al execuţiei a fost în lunile aprilie şi octombrie, când încasările statului au depăşit cheltuielile cu 840 milioane lei şi respectiv 400 milioane lei.

De asemenea, în luna ianuarie 2011, nereprezentativă însă pentru execuţia bugetului statului, a fost înregistrat surplus bugetar de 819 milioane lei.

România a respectat în anul 2011 ambele ţinte de deficit bugetar, atât cea calculată după metodologia cash, cât şi cea calculată după metodologia ESA a Uniunii Europene, care ia în calcul şi angajamentele de plată.