Afganistanul, țara „cea mai represivă” pentru femei, denunță Națiunile Unite

Sursa foto: dreamstime.com

Cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Femeii, un comunicat al ONU reînnoiește condamnarea măsurilor draconice multiplicate de talibani.

În această zi de miercuri, 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, Organizația Națiunilor Unite (ONU) le-a cerut talibanilor să pună capăt "imediat" "restricțiilor draconice" luate împotriva drepturilor femeilor în Afganistan, "cea mai represivă țară" din lume în acest domeniu. "Afganistanul sub regimul taliban rămâne cea mai represivă țară din lume în ceea ce privește drepturile femeilor", a denunțat, într-un comunicat, Rosa Otunbaïeva, șefa Misiunii de asistență a Națiunilor Unite în Afganistan (Manua).

"A fost sfâșietor să asist la eforturile lor metodice, deliberate și sistematice de a ține femeile și fetele afgane în afara sferei publice", a continuat ea. De la venirea lor la putere, în august 2021, talibanii au multiplicat măsurile draconice împotriva femeilor. Acestora le este interzis accesul la universitate, ca şi la liceu. De asemenea, ele au fost excluse din multe locuri de muncă publice sau sunt plătite cu salarii de mizerie pentru a rămâne acasă. Nu au voie să călătorească fără a fi însoțite de o rudă de sex masculin și trebuie să se acopere complet atunci când își părăsesc locuința.

Femeile au manifestat miercuri la Kabul

În luna noiembrie a anului trecut, talibanii le-au interzis și accesul în parcuri, grădini, săli de sport și băi publice. "Închiderea a jumătate din populația țării în case într-una dintre cele mai grave crize umanitare și economice din lume este un act colosal de autovătămare națională", a deplâns Națiunile Unite.

Aproximativ 22,8 milioane de afgani - mai mult de jumătate din populație - se confruntă cu insecuritate alimentară acută și trei milioane de copii sunt expuși riscului de malnutriție, spun economiștii. Consecințele măsurilor luate de autoritățile afgane "nu se limitează la femei și fete. Ele îi afectează pe toți afganii și vor avea consecințe asupra mai multor generații", insistă Alison Davidian, Reprezentanta Specială a ONU pentru Femei în Afganistan, notează lefigaro.fr

Douăzeci de femei au manifestat miercuri la Kabul, au informat jurnaliştii AFP. "A sosit momentul ca Națiunile Unite să ia decizii decisive și serioase pentru soarta poporului", a declarat una dintre ele într-un mesaj citit participantelor. Națiunile Unite estimează că, în 2023, "11,6 milioane de femei și fete afgane vor avea nevoie de asistență umanitară".

Comunitatea internațională a legat recunoașterea regimului taliban și acordarea ajutorului umanitar și financiar de care Afganistanul are absolut nevoie de respectarea de către talibani a drepturilor omului, în special acela al femeilor de a fi educate și de a munci.

 

(Traducerea Rador)