Numărul victimelor colaterale de pe frontul afgan a crescut cu aproximativ 31% în primele şase luni ale lui 2010, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată un raport ONU.
Peste 1.200 de civili şi-au pierdut viaţa şi aproape 2.000 au fost răniţi în Afganistan, în prima jumătate a lui 2010, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite. ONU susţine că de vină sunt mai ales insurgenţii, dar şi forţele internaţionale, ale căror operaţiuni împotriva talibanilor continuă să se soldeze cu victime colaterale.
În Afganistan se desfăşoară şi un război de imagine. Dacă pentru forţele coaliţiei este firesc să se preocupe de cum este perceput efortul internaţional, PR-ul este o tehnică nouă pentru insurgenţi. Talibanii au lansat în premieră, cel puţin declarativ, instrucţiuni pentru evitarea uciderii de civili. Dar noul cod este contrazis de cifrele ONU, care arată că numărul civililor ucişi sau executaţi de insurgenţi a crescut cu 95%.
"E drept că talibanii s-au regrupat, dar nu vor avea succes, localnicii îşi dau seama că până la urmă vor avea libertate, prosperitate şi securitate şi că talibanii nu le pot oferi asta", susţine un militar american.
Pierderi colaterale de imagine
Acest discurs riscă, însă, să nu mai convingă. Lipsa de precizie a loviturilor NATO aeriene, informaţiile inexacte de pe teren sau doar ghinionul l-au făcut pe comandantul NATO în Afganistan, generalul David Petreus, să spună că fiecare victimă civilă şubrezeşte cauza forţelor internaţionale din Afganistan.
Gokhan Bacik, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea Fatih din Turcia, pune ineficienţa pe seama lanţului administrativ haotic.
"Pur şi simplu, fiecare ţară are propria agendă. Din rapoarte de încredere ştiu că germanii nici măcar nu lasă alte trupe să le folosească elicopterele. În pofida diverselor întâlniri diplomatice ţinute în oraşe europene, pe teren situaţia e complet diferită" spune Gokhan Bacik.
Pact cu diavolul
Nu de puţine ori s-a discutat despre "îmblânzirea" talibanilor prin implicarea lor în administraţie. Profesorul Gokhan Bacik susţine că, paradoxal, în unele zone talibanii sunt singurii actori care au capacitatea de a oferi popu laţiei o oarecare ordine, iar preşedintele afgan, Hamid Karzai, nu este, de fapt, decât guvernatorul Kabulului.
"Afganii au nevoie de apă potabilă, servicii medicale şi de măcar un anume grad de securitate, aşadar, întrebarea e simplă: cine reprezintă alternativa care poate garanta aceste servicii? Coaliţia socială şi tribală din spatele talibanilor este importantă, iar uneori nu atât schema de organizare a talibanilor, cât această coaliţie socială şi tribală este cea care conturează decizii în Afganistan", spune analistul turc.
"În prezent, mai aproape de a ajunge la o înţelegere sunt două tipuri distincte de actori locali: în primul rând mai multe facţiuni tribale foarte bine organizate, cărora le pasă de ceea ce doresc membrii de rând, alegătorii, şi în al doilea rând, lideri care ţin la supravieţuirea pentru mult timp şi la interesele lor. Mai multe grupări talibane sunt printre actorii menţionaţi, aşa că ele pot manipula din interior orice tip de proces", consideră Bacik.
76% dintre civilii ucişi sau răniţi anul acesta au fost atacaţi de talibani sau de alte grupări insurgente, potrivit raportului ONU