Afganistan. Acord istoric între Washington și talibani

SUA și talibanii urmează să semneze, sâmbătă, la Doha, un acord istoric care deschide calea retragerii trupelor americane după mai bine de 18 ani de război în Afganistan și a negocierilor de pace.

Vineri, președintele american Donald Trump le-a cerut talibanilor să „profite de șansa păcii”. „Dacă talibanii și guvernul afgan reușesc să își îndeplinească angajamentele, vom avea o cale clară pentru a pune capăt războiului din Afganistan și pentru a-i aduce pe soldații noștri acasă”, a adăugat el.

Textul acordului, negociat timp de un an și jumătate la Qatar și pe care emisarii americani și rebelii talibani urmează să-l parafeze astăzi, este însă un acord de pace incomplet, în această etapă fiind prevăzută mai degrabă doar o „reducere a violenței” decât o încetare a focului.

„Suntem pe punctul de a avea o oportunitate istorică pentru pace”, a dat însă asigurări șeful diplomației americane, Mike Pompeo, în timp ce un șef al talibanilor, Sirajuddin Haqqani, a afirmat pentru New York Times că „toată lumea” este „obosită de război”.

„Există multe speculații cu privire la conținutul acordului”, a declarat Andrew Watkins, de la organizația de prevenire a conflictelor International Crisis Group. „Cunoaștem liniile principale, dar nici nu știm sigur dacă toți termenii acordului vor fi făcuți publici”.

Contururile acordului sunt cunoscute încă din septembrie anul trecut, când semnătura lui iminentă a fost anulată brusc de Donald Trump, care a invocat moartea unui soldat american într-un atac la Kabul.

De această dată, beligeranții au convenit asupra unei perioade de o săptămână de „reducere a violenței”, respectată în general pe teren și care se încheie sâmbătă.

Dacă nu există un incident de ultimă oră, negociatorii americani, conduși de Zalmay Khalilzad (emisarul american pentru reconcilierea Afganistanului), vor putea semna acest pact pe care președintele Trump va folosi în campania alectorală ca dovadă că și-a îndeplinit una din promisiunile principale: să pună capăt celui mai lung război dus de Statele Unite.

Termenii acordului încheiat între inamici sunt următorii: armata americană va începe să se retragă din Afganistan, o cerere esențială a talibanilor, care în schimb se va angaja să interzică orice act de terorism pe teritoriile pe care controlează și să înceapă negocieri reale de pace cu guvernul de la Kabul - cu care până acum au refuzat să vorbească.

În ciuda criticilor unor observatori care cred că SUA oferă prea mult pentru prea puțin, administrația Trump dă asigurări că garanțiile antiteroriste oferite de insurgenți răspund motivului principal al intervenției americane, lansată ca represalii după atacurile din 11 septembrie 2001 comandate de Al-Qaeda din Afganistan, condus atunci de talibani.

Inițial, americanii ar trebui să își reducă trupele de la aproximativ 13.000 de soldați la ora actuală, la 8.600 în lunile următoare. Calendarul și amploarea retragerilor ulterioare rămân mai vagi, deși Trump nu a făcut niciun secret despre faptul că dorește să „aducă băieții acasă” și să „pună capăt războaielor interminabile” în care este implicată America.

Washingtonul insistă totuși să se asigure că retragerea va fi treptată și condiționată de respectarea angajamentelor talibanilor.

Aproape 30 de țări vor fi reprezentate sâmbătă la Doha, dar nu și guvernul afgan, care a trimis totuși o delegație mică pentru un „prim contact” cu talibanii.

În același timp, potrivit presei afgane, Statele Unite vor organiza o ceremonie cu guvernul afgan la Kabul, tot sâmbătă după-amiază.

Între 32.000 și 60.000 de civili afgani au fost uciși în conflictul din Afganistan, și peste 1.900 de militari americani.