Afacerile cu armament, uşoară stagnare

Livrările de armament au scăzut cu la 8 la sută la nivel mondial, în 2007, comparativ cu anul precedent. Pe termen lung există slabe şanse ca vânzările să scadă în această industrie, a anunţat astăzi, Institutul Internaţional de Cercetare a Păcii de la Stockholm(SIPRI).

Aceasta a fost prima scădere înregistrată în afacerile globale cu armament (excluzând armele de mici dimensiuni), după şase ani de creştere continuă.

”Este încă prea devreme să spunem că ne aflăm în faţa unei tendinţe de scădere generalizată” au declarat reprezentanţii institutului.

Importurile de armament au scăzut cu 62 la sută în China, din cauza stocurilor suficiente şi a creşterii producţiei interne. China a fost cel mai mare importator de armament între 2003 şi 2007, deţinând aproximativ 12 la sută din achiziţiile la nivel global.

Cei mai mari cumpărători de armament, după China, au fost India, Emiratele Arabe Unite, Grecia şi Coreea de Sud. De cealaltă parte, cei mai mari producători de armament în intervalul 2003-2007 au fost Statele Unite ale Americii, Rusia, Germania, Franţa şi Marea Britanie.

Deşi livrările au scăzut, SIPRI a anunţat că numărul comenzilor a rămas la un nivel ridicat şi că se va menţine astfel pe termen mediu.

Raportul Institutului mai arată că ţări precum Arabia Saudită şi Taiwan ar putea plasa comenzi mari de armament în curând.

Conflicte pentru armament În timp ce comerţul cu armament rămâne o afacere înfloritoare, majoritatea “produselor” sunt vândute în regiuni conflictuale precum Darfur, în Sudan, fapt ce contravine normelor impuse de Organizaţia Naţiunilor Unite.

Conflictul dintre grupările rebele şi guvernul din Sudan a ucis peste 200.000 de oameni, iar alte 2,5 milioane şi-au părăsit casele. Majoritatea armelor cumpărate în Sudan, în intervalul 2003-2007, au fost livrate din Rusia, iar restul au fost vândute de China.

(08:40)