Evenimentul Zilei > Actualitate > Afaceri penale și falimentare. Generalul Dobrițoiu a rămas fără cârciuma de lux din centrul Capitalei
Afaceri penale și falimentare. Generalul Dobrițoiu a rămas fără cârciuma de lux din centrul Capitalei

Afaceri penale și falimentare. Generalul Dobrițoiu a rămas fără cârciuma de lux din centrul Capitalei

Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu, și fiul său vitreg, Dumitru Samson, au fost condamnați la pușcărie. Primul cu suspendare, al doilea cu executare. De atunci, afacerile le merg tot mai prost. Și-au închis și restaurantul de lux unde trăgeau chiolhane rafinate liderii liberali.

Întâi, fiul vitreg al generalului Dobrițoiu, Dumitru Samson, a fost condamnat definitiv, cu executare, pe 22 decembrie, anul trecut, la cinci ani de închisoare, pentru un prejudiciu de 1,5 milioane de euro adus statului român prin „Campania de media pe plan internațional”.

Apoi, ex-ministrul Apărării, generalul de brigadă cu o stea (r) Corneliu Dobrițoiu, a împușcat și el o condamnare, de un an de închisoare cu suspendare. Fostul ministru penelist a fost condamnat, trei luni mai târziu, pe 23 martie 2015, în dosarul „Case pentru generali”. Dobrițoiu a fost acuzat de procurorii DNA că și-ar fi cumpărat un apartament de serviciu în centrul Capitalei, cu acte false, în condițiile în care nu ar fi avut acest drept, în mod normal, pentru că deja avea case în proprietate. El ar fi plătit, în 2007, un apartament de 115 mp, cu 27.000 de euro, când, de fapt, pe piața liberă acesta ar fi valorat circa 150.000 de euro. Un an mai târziu, Dobrițoiu l-a vândut cu un preț de opt ori mai mare, cu 200.000 de euro. Afacerea l-a costat pe senatorul liberal o pedeapsă cu închisoarea, deocamdată cu suspendare și nedefinitivă.


FOTO: Generalul Dobrițoiu a primit un „antreu” ușor de doar un an de închisoare cu suspendare. Urmează felul principalAfacerile cu statul au mers bine. Nu și cele private!

Dar banii și afacerile înstăritei familii Dobrițoiu au fost gestionați, în principal, de soția sa, Viorica Dobrițoiu, care a beneficiat printr-una din firmele sale de 11 contracte cu statul – în speță cu CNADNR, și de fiul acesteia, Dumitru Samson, cârciumar de lux în București. Dar dacă afacerile cu statul au mers ca unse, nu și cele din mediul privat n-au funcționat la fel. Fiul vitreg al lui Dobrițoiu, în prezent încarcerat, a manageriat, în combinație cu mama sa, mai multe restaurante de fițe din București. Pe toate le-a falimentat, cu toate că se știe bine că multe întruniri politice se țineau, la propunerea tatălui său vitreg, în cârciumile sale. Ceea ce, evident, aduceau și profituri substanțiale.


FOTO: Dumitru Samson a trecut de la foie gras și scoici Saint Jaques,la mâncarea de cazan din penitenciarPrimul restaurant deschis și închis de Dumitru Samson a fost Elements, de pe strada Buzești, celebru acum câțiva ani. Al doilea eșec l-a înregistrat cu Anturaj, de pe strada Uruguay, care a sucombat după o „existență scurtă și chinuită”, după cum a remarcat cunoscutul critic de restaurante George Butunoiu.

Cronica unui faliment de lux

Samson a sperat să dea lovitura cu Collage, un restaurant care chiar s-a impus pe primele locuri ale localurilor de fițe din București, prin eleganța interioarelor, meniurile rafinate și prețurile prohibitive. La un moment dat, chef al restaurantului a fost chiar renumita Patrizia, de la emisiunea culinară Masterchef de la ProTV. Atât doar că poziționarea sa ingrată, din spatele Muzeului Țăranului Român, fără spații de parcare adecvate, a cam gonit clienții de fițe care nu aveau unde să-și parcheze bolizii de lux. Mai tot timpul, prin ferestrele restaurantului se vedea că localul este pustiu. Cu puțin timp înainte să fie condamnat, Dumitru Samson și mama sa Viorica Dobrițoiu au închis cârciuma și-așa falimentară. Ieri, perdelele erau trase și ferestrele prăfuite, nespălate de astă-toamnă. Unul dintre paznicii Muzeului Țăranului ne-a spus că, până de curând, mai veneau în zonă diverși foști furnizori, să-și recupereze din datorii. Mai nou, nu mai trece nimeni și a dispărut și firma de deasupra intrării. Semn că afacerilor familiei Dobrițoiu nu le-au prea priit condamnările penale.