Scandal monstruos în Familia Regală Britanică după ce liderii mişcării Republic au lansat acuzaţii grave la adresa Prinţului Harry şi a Prinţului William.
Graham Smith, şeful mişcării care are ca ţel dizolvarea monarhiei britanice, a formulat plângerea ce scoate la iveală transferuri financiare suspecte.
Republic a raportat că între Sussex Royal și The Royal Foundation a fost transferată o sumă ce se apropie de 300.000 lire sterline.
Practic, Prinţul William i-ar fi dat fratelui său Harry jumătate din bani pentru Travalyst, proiectul de ecoturism al Ducelui de Sussex.
Republic susține că transferul a fost făcut numai pe baza relației dintre Harry și Williams şi că nu a respectat normele legale valabile în astfel de situaţii.
Cealaltă jumătate a fost direcţionată spre Sussex Royal, organizaţia de caritate gestionată de Prințul Harry și Meghan Markle, dar care îşi va opri activitatea.
Conflicte de interese în Familia Regală?
Antimonarhiştii acuză „conflicte de interese, utilizarea necorespunzătoare a fondurilor și lipsa independenței”.
Grupul de campanie antiregală susține că Royal Foundation a dat 145.000 de lire sterline ca subvenție pentru Sussex Royal și 144.901 de lire sterline către Travalyst.
Royal Foundation (Fundația Regală) a fost înființată în 2009 pentru a-i ajuta pe Prințul Harry și Prințul William în scopurile lor caritabile.
Ducele și Ducesa de Sussex au ieşit din Royal Foundation odată cu despărţirea de Familia Regală Britanică şi au înfiinţat Sussex Royal.
La începutul acestei luni, s-a raportat că Sussex Royal a fost închisă în urma deciziei Reginei Elisabeta a II-a, potrivit căreia Harry și Meghan nu mai pot folosi cuvântul „regal” ca brand al lor.
Plângere pe numele celor doi prinţi
Directorul executiv al mişcării Republic, Graham Smith, a transmis într-o scrisoare adresată Comisiei de Caritate:
„Depun o plângere oficială împotriva Royal Foundation (caritate nr. 1132048) și Sussex Royal (caritatea nr. 1185074).
Aceste două organizații de caritate par să încalce liniile directoare privind utilizarea corectă a fondurilor caritabile și pot să nu își îndeplinească datoria de a acționa independent și exclusiv în interesul obiectivelor lor.
Royal Foundation a acordat o subvenție de 145.000 lire sterline Sussex Royal și 144.901 de lire sterline către o organizație noncaritabilă (Travalyst).
În ambele cazuri, se pare că singura rațiune a deciziei a fost relația personală dintre cei doi patroni, Ducele de Sussex și Ducele de Cambridge.
Niciunul dintre patroni nu este administrator al Royal Foundation, de aceea există și un semn de întrebare cu privire la independența administratorilor Royal Foundation.
De atunci, organizaţia caritabilă Sussex Royal şi-a închis activitatea și se raportează că își va transfera toate fondurile către Travalyst.
Din nou, aceasta pare a fi o decizie personală a unui mandatar (Ducele de Sussex) de a finanța un alt proiect al său, în loc să se asigure că fondurile sunt utilizate în scopurile inițiale pentru care au fost donate.
Aș argumenta că aceste subvenții se încadrează în definiția «unei persoane sau organizații care beneficiază de un beneficiu financiar semnificativ de la o organizație caritabilă» și/sau «o organizație de caritate care nu respectă legea, cu consecințe dăunătoare pentru reputația sa și încrederea publică în organizații caritabile în general».”
Se subliniază că decizia de a transfera fonduri de la The Royal Foundation la Sussex Royal a fost luată de către Consiliul de administrație al celei din urmă.
Harry este acuzat că „ia banii cu el”
Marţi, Graham Smith a continuat: „Poate că îmi scapă ceva aici, dar îmi este greu să cred că o organizație de caritate care ia o decizie independentă și imparțială ar decide să efectueze aceste plăți.
The Royal Foundation a pierdut aproape 300.000 de lire sterline pentru proiectele Prințului Harry cu privire la animalele de companie.
Organizaţia lui Harry se închide acum și se pare că ia banii cu el. Nu văd cum nu este o încălcare a legii carității.
Oricare ar fi poziția legală, se pare că e o lipsită de etică şi ceva necinstit. Oamenii donează bani unei organizații de caritate care se așteaptă ca ei să fie folosiţi pentru a finanța obiectivele caritabile, nu pentru a fi acordaţi pentru a susține celelalte proiecte ale unui patron.
Harry și William nu sunt șefi ai Fundației Regale, de aceea acest lucru ridică și întrebări pentru consiliul fundației.
Sunt concentrați pe realizarea obiectivelor caritabile sau în servirea intereselor prinților?
Cer Comisiei de Caritate să investigheze aceste două organizații de caritate, să le roage să ofere o justificare pentru aceste plăți și să demonstreze că nu sunt sclavii patronilor lor regali.”
În această lună, Harry și Meghan au depus documente oficiale la Companies House (registratorul companiilor din Marea Britanie, agenție executivă și fond comercial al Guvernului Majestății Sale) pentru a-și dizolva fundația regală.
Travalyst - care a fost înființată în mod independent - speră să ajute industria turistică de mare succes să supraviețuiască pandemiei de coronavirus.
Travalyst a reunit unii dintre cei mai mari operatori din industria de turism - inclusiv Visa, Booking.com și Skyscanner - pentru a ajuta călătorii să aleagă mai ușor opțiunile cu emisii reduse de carbon și să aleagă destinații ce vor avea mai multe beneficii pentru comunitățile locale.
Cum se apără părţile acuzate de Republic?
Un purtător de cuvânt al Fundației Regale a declarat: „Subvențiile acordate Sussex Royal au fost pentru a sprijini lucrarea caritabilă a Ducelui și Ducesei de Sussex.
Au fost pe deplin în conformitate cu cerințele de guvernare și au fost raportate în mod transparent.”
De asemenea, o purtătoare de cuvânt a Comisiei de Caritate a spus: „Am primit o plângere pe această temă.
La fel ca toate preocupările semnalate nouă, vom evalua informațiile furnizate pentru a stabili dacă există sau nu un rol pentru Comisie.
Nu am determinat încă dacă este infracțiune.”
Un purtător de cuvânt care a lucrat cu fundația Sussex Royal a declarat: „Subvențiile acordate organizației nonprofit Travalyst sunt destinate dezvoltării în curs a proiectelor care vor sprijini comunitățile, viața sălbatică și mediul prin turism şi călătorii durabile.
Toate subvențiile au fost făcute imparțial și obiectiv, pe deplin în conformitate cu cerințele de guvernare și au fost raportate transparent în conformitate cu reglementările.”
Un purtător de cuvânt al echipei legale a Ducelui de Sussex a precizat că plângerea împotriva fundațiilor caritabile este „profund jignitoare” și „creată cu rea intenţie”.
Purtătorul de cuvânt al lui firmei de consultanţă Schillings a spus: „Ducele de Sussex a fost întotdeauna și continuă să rămână profund angajat pentru activitatea sa caritabilă.
Acesta este scopul vieții sale, iar devotamentul său față de caritate se află în centrul principiilor prin care trăiește și este evident prin impactul și succesul numeroaselor sale proiecte caritabile din Marea Britanie și nu numai.
Până în acest moment, este profund jignitor să văd astăzi afirmații false despre Ducele de Sussex și opera sa caritabilă.
Este în același timp defăimător și insultător pentru toate organizațiile și oamenii remarcabili cu care a făcut parteneriate.
Travalyst (care a fost fondată în cadrul Sussex Royal) este o organizație non-profit pentru care ducele nu primește niciun câștig comercial sau financiar, așa cum este cazul tuturor angajamentelor sale caritabile.
Ducele nu are şi nici nu a avut vreodată vreun interes financiar personal în activitatea sa caritabilă.
Interesul a fost întotdeauna clar: să îi susținem pe ceilalți și să facem o diferență pozitivă.
Dacă s-ar fi urmărit acțiunile adecvate pentru aceste afirmații false, s-ar fi demonstrat clar că orice lucru legat de Sussex Royal, Travalyst sau oricare dintre eforturile caritabile ale ducelui este transparent.
A sugera altfel este greșit fără echivoc și se va acționa în consecință sub incidenţa legii.
Calea prin care plângerea a fost creată public și cu rea intenţie sugerează doar o foame de atenție din partea mass-media, precum și o agendă împărtășită și ofensivă, care nu este nici corectă, nici justă.
Atât declarația Comisiei de binefacere de azi, cât și cea a Fundației Regale, arată că nu există nicio determinare a vreunei infracţiuni aici.
Toate activitățile caritabile ale ducelui sunt pe deplin transparente și sunt conforme cu liniile directoare ale Comisiei de Caritate și, în plus, cu propria busolă morală.”
Schillings este un consultant internațional de renume și de confidențialitate, format din avocați de reputație, specializaţi pe confidențialitate și familie, consultanță de risc.
Compania are în echipă inclusiv specialiști în securitate cibernetică și informații.
sursa: Daily Mail