Afacerea Sparanghelul (II). Încrengături cu guverne și ambasadori. În folosul cui?

Afacerea Sparanghelul (II). Încrengături cu guverne și ambasadori. În folosul cui?

Povestea asta cu sparanghelul nemțesc și cu muncitorii români care-l culeg pe câmpurile din Germania nu-i nouă. Nouă e afacerea agricolă în care și-a băgat coada Guvernul României, în timp de pandemie. Au făcut-o atât de prost, încât ea a explodat pe aeroportul din Cluj.

Suspiciunile că avem de a face cu ”Afacerea Sparanghelul”

Ei bine, la scurt timp, lucrurile au început să se miște. Emil Hurezeanu a raportat autorităților de la București care e situația și că fermierii germani presează să fie aduși români la muncă. Guvernele au ajuns la o înțelegere, iar pe 4 aprilie, la ora 10.48, Ambasada României la Berlin publică pe pagina de Facebook:

” Miniștrii federali ai agriculturii şi sănătății au ajuns la un acord privind intrarea în Germania a 40.000 lucrători sezonieri în luna aprilie, respectiv încă 40.000 în luna mai – din state europene, pentru recoltarea culturilor agricole. (…) Ambasada României la Berlin se află în dialog direct cu autoritățile germane pe acest subiect și îl menține în atenție, având în vedere că peste două treimi din lucrătorii sezonieri din Germania sunt cetățeni români (n.n. dintr-un total oficial, în 2019, de cca. 280.000-300.000). O abordare corectă și cuprinzătoare a acestei problematici este de natură să aducă beneficii comune atât pentru piața agricolă germană, cât și pentru situația socio-economică a lucrătorilor sezonieri din România”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deci, Acordul exista, dar cum să ajungă românii în Germania când zborurile avioanelor erau interzise prin Ordonanță militară?

La ora 13.00, problema era rezolvată. La București se dă Ordonanța militară numărul 7 în care se spune că se poate zbura în UE cu avioane charter, tocmai bune pentru a transporta muncitorii sezonieri ca să culeagă sparanghelul.

Așa a apărut buluceala de pe aeroportul din Cluj și cele 15 avioane care i-au dus pe români în Germania ca să onoreze Acordul.

Apoi au apărut suspiciunile că la mijloc este o afacere dubioasă:

explicația ministrului de Interne că oamenii au ajuns cu autocarele din Suceva la Cluj mergând pe câmpuri, fără a putea fi reperați de vreun filtru al Polției și Jandarmeriei;

* prevederea din noua Ordonanță militară prin care se asigura transportul sezonierilor în Germania, imediat după anunțul de pe Facebook al ambasadei conduse de Emil Hurezeanu;

* aberanta explicație a unor lideri liberali că a fost scăpată din vedere situația contractelor de muncă sezonieră întocmite din luna ianuarie, iar Guvernul a fost luat prin surprindere când a văzut că oamenii vor pleca de pe aeroportul din Cluj. O minciună, pentru că articolul 10 din Ordonanța militară nr. 7 a fost special introdus pentru transportul muncitorilor în Germania.

* a doua zi după izbucnirea scandalului de la Cluj, grupurile de sezonieri care mergeau spre aeroportul din Sibiu au fost oprite de Poliție, li s-au verificat actele, oamenii au fost amendați și întorși acasă.