Afacerea de 81 de MILIOANE DE EURO din România: EXPORTUL DE ARMAMENT în SIRIA. Sunt vizate mai multe state balcanice, care au aprobat vânzarea de arme către ţări din Orientul Mijlociu
- Otilia Matei
- 27 iulie 2016, 18:40
Arme de asalt AK-47, mitraliere, explozibili, mortiere, lansatoare de rachete şi arme anti-tanc sunt transportate din ţările balcanice spre Orientul Mijlociu, de unde, apoi sunt livrate în Siria, relevă o amplă anchetă realizată de o echipă de jurnaliști de investigații, potrivit publicaţiei The Guardian, citată de Agerpres.
State est-europene, inclusiv România au aprobat vânzarea discretă a unor arme în valoare de peste un miliard de euro în ultimii patru ani către state din Orientul Mijlociu, iar de aici au ajuns, mai departe, în Siria, alimentând războiul civil, care a izbucnit în urmă cu cinci ani.
În urma anchetei jurnalistice realizate de Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) și Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) s-au publicat rapoartele ONU, privind exporturile de arme, traseele avioanele și contractele privind armele examinate în cadrul acestei investigații care a durat un an. Ţările care au alimentat conflictul sunt: Bosnia, Bulgaria, Croația, Cehia, Muntenegru, Slovacia, Serbia și România.
Potrivit Mediafax, România ar fi exportat în Orientul Mijlociu, în ultimii patru ani, armament în valoare de 81 de milioane de euro.
"Începând din anul 2012, opt ţări central şi est-europene au exportat armament şi muniţie în valoare de cel puţin 1,2 miliarde de euro spre patru ţări din Orientul Mijlociu care aprovizionează cu arme conflictele din Siria şi Yemen. Investigaţia efectuată de BIRN şi OCCRP relevă că unele arme au ajuns la grupuri ale opoziţiei siriene susţinute de Occident, dar că altele sunt folosite de combatanţi islamişti, inclusiv de reţeaua teroristă Stat Islamic", precizează raportul, citează Mediafax.
Potrivit Agerpres, de la escaladarea conflictului din Siria în 2012, cele opt țări au aprobat exporturi de arme și muniție în valoare de 1,2 miliarde de euro către Arabia Saudită, Iordania, Emiratele Arabe Unite și Turcia — piețe cheie de armament pentru Siria și Yemen. Deşi în trecut nu au existat contracte între aceste state, achiziţiile au luat amploare, începând cu 2015, scrie The Guardian.
Aceste arme sunt folosite de unitățile Armatei Siriene Libere, sprijinite de Occident, însă, o bună parte dintre ele ajung şi în posesia facţiunilor islamiste precum Ansar al-Sham, Frontul al-Nosra (ramura Al-Qaida din Siria) sau Statul Islamic sau ajung pe mâinile grupărilor militare care luptă pentru președintele sirian Bashar Al-Assad ori la forțele sunnite din Yemen.
"Dovezile indică faptul că astfel de arme ajung în mod sistematic la grupări armate acuzate de grave încălcări ale drepturilor omului. Dacă se va dovedi că este așa, transferurile sunt ilegale conform legislației internaționale și ar trebui oprite imediat", a declarat Patrick Wilcken, cercetător privind controlul armelor în cadrul organizației Amnesty International, și Bodil Valero, raportor al Parlamentului European pe problema armelor, citat de Agerpres.