Afacerea Crypto dezgroapă securea războiului spionilor dintre Suedia și Elveția

S-au scurs trei decenii de la căderea Zidului Berlinului, dar râca dintre Suedia și Elveția demonstrează că episoadele de spionaj din timpul Războiului Rece tensionează și acum relațiile diplomatice din Europa.

O nouă dovadă a venit la sfârșitul săptămânii trecute, după ce ministrul suedez de Externe, Ann Linde, a declarat că a anulat o întâlnire cu omologul său elvețian, Ignazio Cassis, în condițiile în care Țara Cantoanelor a pus pe lista neagră companie Crypto International, deţinută de cetăţeanul suedez Andreas Linde, bănuită de câțiva ani că are legături cu CIA. Și care ar fi furnizat americanilor tehnologia de criptare pentru a decripta mesajele top-secret ale altor națiuni, scrie Politico.

Interdicția a fost impusă întrucât autoritățile elvețiene examinează acuzații explozive conform cărora o „predecesoare” a Crypto International, Crypto AG, lichidată în anul 2018, ar fi fost un front pentru colectarea informațiilor americane în timpul Războiului Rece. Identitatea acţionarilor anteriori a fost protejată pe durată nedeterminată de legislaţia din Liechtenstein.

Linde a declarat că interdicția elvețiană se referă la „mărfurile” companiei, experții sugerând că ar putea fi vorba de upgrade-uri de securitate cibernetică sau alte tipuri de suport IT necesare agențiilor de stat suedeze. Linde a refuzat să precizeze ce produse nu ajung în Suedia, pentru cine sunt sau de ce este o problemă pentru statul suedez. „Aceste întrebări se referă la securitatea cibernetică națională, așa că nu sunt în măsură să le comentez”, a spus ea.

Izbucnirea acestui nou conflict diplomatic este doar ultimul dintr-un șir mai lung și extrem de complex de acuzații și suspiciuni care au planat timp de zeci de ani supra companiei Crypto AG și care o urmărește acum și pe succesoarea sa, Crypto International.

Crypto AG a fost construită de inginerul mecanic suedez Boris Hagelin, ale cărui produse inițiale includeau un concurent al celebrei mașinării germane Enigma, utilizate pe scară largă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După război, Hagelin a mutat sediul companiei în Elveția, parțial din motive fiscale, și a dezvoltat o lungă listă de clienți ai statului - de la Iran la Argentina - care au folosit tehnologia criptografică aparent sigură a Crypto AG pentru a trimite mesaje sensibile de la ambasade și capitale naționale în zone de luptă și către baze militare.

O anchetă a ziarului Baltimore Sun din 1995 dezvăluia că, în perioada postbelică, s-a dezvoltat o relație din ce în ce mai strânsă între Crypto AG și serviciile secrete americane.

Iar în acest an, Washington Post, în colaborare cu parteneri din Germania, a susținut că CIA și spionii germani omologi de la BND dețineau de fapt Crypto AG de zeci de ani și puteau decoda tot traficul de informații cu ajutorul companiei.

Între timp, rămân tot mai multe întrebări despre cât de mult știau elvețienii cu adevărat despre operațiune. Documentele CIA și BND sugerează că guvernul elvețian trebuie să fi știut despre legăturile dintre CIA și Crypto AG, potrivit Washington Post. Parlamentarii elvețieni, inclusiv Kaspar Villiger, care a fost ministru al apărării la începutul anilor 1990, neagă acest lucru.