Editura Evenimentul si Capital

Un sfert de secol de la Afacerea Aldrich Ames. Mătușica pensionară care a capturat cea mai grasă cârtiță din CIA

Autor: | | 0 Comentarii | 2140 Vizualizari

Aldrich H. Ames a fost cel mai bine plătit agent KGB infiltrat în Statele Unite. El a fost arestat pe 21 februarie 1994, în urma unei anchete conduse de o bătrână care a fost adusă de CIA de la pensie.

„Inițial, am vrut să sar peste masă și să-l strâng de gât. Dar apoi m-a pufnit râsul. Era chiar o situație amuzantă, pentru că el era cel încătușat, nu eu.”

Aceasta a fost reacția ofițerului CIA Jeanne Vertefeuille când a aflat că Aldrich Ames, cea mai nocivă „cârtiță” din istoria CIA, le dăduse numele ei atunci când sovieticii l-au întrebat cărui funcționar din agenție i se putea arunca în spinare întreaga afacere de trădare. Din fericire, diversiunea nu a funcționat, iar Jeanne a fost tocmai aceea care a condus comisia de investigații interne care a dus la arestarea lui Ames, pe 21 februarie 1994, acum 25 de ani.

Jeanne Vertefeuille, care studiase limbile germană și franceză la universitate, a intrat în CIA în 1954, ca dactilografă, dar, pe măsură ce perspectivele profesionale pentru o femeie au început să se diversifice, a fost numită în mai multe posturi în străinătate, printre care Etiopia, Finlanda și Olanda. În 1984, devine șefă de antenă în Gabon, unde, printre altele, își perfecționează cunoștințele de limba rusă. În primăvara anului 1985, după ce mai mulți agenți CIA din Uniunea Sovietică s-au evaporat pur și simplu – doisprezece în mai puțin de șase luni – Jeanne a primit o telegramă de la șeful Diviziei URSS-Europa de Est în care scria: „Vreau să te întorci... Vreau să lucrezi pentru mine, am o problemă sovietică.”

Astfel, Vertefeuille a revenit la Langley pentru a conduce o echipă de investigații de cinci persoane, care avea ca misiune să dezlege enigma evaporării agenților americani în spațiul sovietic. Sarcina s-a dovedit una foarte lungă și dificilă, în spacial din cauză că nimănui nu îi venea să creadă că în sânul agenției putea exista o „cârtiță”. Mai degrabă se vehicula ideea posibilității ca sistemul de comunicații al CIA să fie interceptat de o agenție străină.

Aldrich Ames în 1994

Plata lui Iuda: 4,6 milioane de dolari

Realitatea era că Aldrich Ames, care lucra inițial în Divizia de Contraspionaj Sovietic, începuse să spioneze în favoarea URSS în 1985. Acțiunile sale au compromis numeroși agenți americani – unii dintre ei fiind lichidați fizic. În schimb a primit sume colosale de bani. În cei nouă ani de spionaj în favoarea Uniunii Sovietice, a încasat 2,5 milioane de dolari. Alți 2,1 milioane se aflau într-o bancă din Moscova, rezervați pentru el. Poziția pe care o ocupa Ames reprezenta acoperirea perfectă, de vreme ce era autorizat să se întâlnească cu ofițeri sovietici în scopuri oficiale.

Totuși viața sa extravagantă și cheltuielile sale cu mult peste veniturile oficiale au făcut ca acesta să intre în vizorul echipei conduse de Vertefeuille. Momentul crucial s-a petrecut în 1992, când colega lui Jeanne, Sandy Grimes, a descoperit că Ames făcuse importante depozite bancare după fiecare întâlnire cu câte un oficial sovietic. FBI-ul a preluat ancheta și l-a pus sub supraveghere pe Ames și anturajul său. Când a fost arestat pe 21 februarie 1994, în casa și pe computerul său au fost descoperite noi dovezi edificatoare. El a pledat vinovat și execută o pedeapsă pe viață în închisoarea federală de maximă securitate din Terre Haute, Indiana.

Elena Udrea a ramas SINGURA in Costa Rica! Cum a fost surprins iubitul ei, in Romania FOTO

Pagina 1 din 2


Tag-uri: ames, cia, kgb, spion, suaStirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI