Afacere în Kosovo Independenţă cu discount 20%

Afacere în Kosovo Independenţă cu discount 20%

Patronul unui hotel oferă reducere pentru clienţii care sunt de partea declarării suveranităţii provinciei faţă de statul sârb.

Independenţa a devenit pretext de marketing pentru unul dintre cele mai mari hoteluri din Priştina, capitala provinciei Kosovo. Panouri uriaşe instalate pe bulevardele oraşului anunţă o superofertă: „Independenţă. Hotelul AFA este pregătit. Oferim reducere de 20% pentru cetăţenii din ţările care recunosc independenţa Kosovo“. Când ajungi la hotelul situat undeva aproape de centru, îţi dai seama că inedita campanie publicitară are efect: toate camerele sunt ocupate.

Respect pentru susţinători Încă de la intrare, îţi dai seama că patronii şi-au definit strict ţările prietene: deasupra uşii sunt instalate steagurile SUA, UE, NATO şi ONU. Prietenia nu ţine însă şi loc de factură: la recepţie, un japonez încearcă zadarnic să plătească folosind un Mastercard: „Americanii sunt prietenii noştri, dar nu primim decât Visa“, îi spune recepţionerul, cu un zâmbet de consolare.

Alertat de angajaţii care îl anunţă că îl caută nişte jurnalişti, apare managerul hotelului. Este un puşti de 19 ani, despre care aflăm că este, de fapt, unul dintre fiii patronului. Fericit că afacerea lui va căpăta şi mai multă reclamă, uită să ne întrebe de la ce ziar suntem, ceea ce ne şi scuteşte de grijă, dat fiind că România a anunţat că nu va recunoaşte independenţa Kosovo. „Tatăl meu a avut ideea să facem reducere, în semn de respect pentru statele care ne ajută“, spune Rexhep Mehija, managerul de 19 ani. Aşezat la o masă în colţ, tatăl lui supraveghează de la distanţă discuţia. În familia patronului de la AFA, independenţa este subiectul principal de discuţie de câţiva ani buni. „Din fericire, noi nu am pierdut pe nimeni în război. Nu ne dorim nimic mai mult decât independenţa, pentru că ne va aduce prosperitate economică, securitate şi pace“, spune Rexhep. Pregătiţi pentru marea petrecere Riscăm să-l întrebăm dacă în hotelul lor sunt bine-veniţi şi sârbii. Se gândeşte câteva secunde şi răspunde fără prea mare tragere de inimă:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Pot să vină şi ei, deşi n-a încercat nimeni. Ce a fost a fost, chiar dacă nu am uitat“. În memoria lui sunt încă proaspete sunetele de mitralieră şi alarmele de bombardament, chiar dacă încearcă să le uite. „Nu-mi doresc decât să fie pace. Ar fi putut să fie şi mai devreme, dar cred că acum a venit, în sfârşit, momentul. Cred, totuşi, că atunci când se va anunţa independenţa vor mai fi lupte“.

Dornic să ne convingă cât de frumos este hotelul lui, Rexhep ne invită în apartamentul care în mod normal ar costa 115 euro pe noapte, dar în care oaspeţii din ţările pro-independenţă pot sta pentru doar 92 de euro. Camera nu e prea mare, dar are perdele frumoase, iar în baie există jacuzzi şi hidromasaj.

Urcăm pe acoperiş, de unde se vede întreaga Priştină. Rexhep ne arată universitatea la care e student, la facultatea de management. Ne spune mândru că la vară pe acoperiş va face şi o piscină: „Înoţi şi vezi toată Priştina. Şi iarna, punem o copertină şi poţi să te uiţi cum ninge şi să înoţi“. Până atunci, însă, se pregăteşte să organizeze petrecerea uriaşă pe care hotelul o va da în prima seară în care Kosovo va fi independent: „Vom invita toţi clienţii, toţi angajaţii şi toţi prietenii noştri. Va fi cel mai important moment din viaţa noastră“.