CĂLĂUL României din UE, acuzat de FRAUDĂ. Afacere cu plimbări pe bani la Parlamentul European
- Cora Muntean
- 25 ianuarie 2019, 00:00
Cel care a declanșat asaltul împotriva României este acuzat că și-a însușit fraudulos sume mari. Partidul Angelei Merkel este zguduit de un scandal intern, ținut cu dibăcie sub capac, după ce cel mai vechi europarlamentar al CDU, Elmar Brok, a fost acuzat că a cerut bani pentru a duce vizitatori în Parlamentul European. Fiecare eurodeputat are dreptul sa ducă la Bruxelles, pentru o vizită la Parlamentul European, un număr de vizitatori, din țara de origine sau din alte state UE. Parlamentul alocă o sumă pentru fi ecare vizitator, pentru achitarea transportului, cazării și mesei. Elmar Brok le cerea vizitatorilor 150 de euro. Toate practicile lui au fost deconspirate de Politoco.eu, una dintre cele mai influente publicații care se ocupă de spațiul comunitar.
„Cer social-democraţilor să ia serios în considerare posibilitatea ca noi, Parlamentul European, să declanşăm împotriva României procedura prevăzută de Articolul 7”, a spus, în noiembrie, anul trecut, Elmar Brok, fost președinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European și membru al PE din 1980. Aceasta a fost fraza care a pornit asaltul împotriva României, deoarece imediat s-au auzit și alte voci care cereau același lucru.
La 4 vizite, Brok a încasat mii de euro
Potrivit documentelor prezentate de Politico, cheltuielile pentru un grup au fost de 8.600 de euro, sumă care acoperă totul, inclusiv cumpărături din Piața de Crăciun. „Brok a încasat 14.900 de euro, ceea ce înseamnă că a rămas cu un surplus / pernă de 6,316.55 euro”, scrie publicația.
Alte documente arată un excedent de aproape 5.000 de euro de la o vizită de grup la Bruxelles în iunie 2016; unul de 2.600 de euro de la o altă vizită în capitala belgiană în iunie 2017 și una de aproape 4.000 de euro de la o vizită la Strasbourg în luna noiembrie a aceluiași an.
Vizita care a generat cel mai mare excedent, potrivit documentelor: 47 de persoane din orașul Paderborn au vizitat sediul Parlamentului de la Strasbourg în perioada 13-15 decembrie 2016. Parlamentul a plătit 8 760,80 euro pentru a acoperi costurile acestor vizitatori. În plus, „contribuțiile participante” percepute de Brok au fost de 6 150 de euro.
Fostul angajat a spus că taxa de 150 de euro colectată de asociațiile locale CDU a fost transferată într-un cont bancar belgian al lui Brok.
Taxa de 150 de euro era încă aplicată vizitatorilor lui Brok anul trecut, conform unui program care a menționat o vizită a circumscripției sale în iunie 2018.
Eurodeputatul econom
Un fost angajat la biroul lui Brok a declarant pentru Politico.eu că acesta folosea banii de la „turiști” pentru a economisi „alocația de cheltuieli generale” - în prezent, 4.513 euro pe lună - pe care Parlamentul o acordă deputaților europeni. Alocația este destinată să acopere orice fel de costuri, deputații nu trebuie să dea explicații pentru modul în care o cheltuiesc.
Hanna Hartmann, președinta asociației CDU din Hille, vestul Germaniei, care a participat la vizita din iunie 2016 la Bruxelles, a declarat că taxa a fost plătită, clar, înainte de călătorie. „Asta a fost menționat direct în descrierea călătoriei. Am putut vedea asta de la început. Bruxellesul este un oraș costisitor și ne bucurăm că putem intra în Parlament. Nimeni nu a fost nemulțumit”, a declarat Hartmann pentru Politico.
Pedeapsa pe lăcomie
Elmar Brok, în vârstă de 72 de ani, este considerat de mulți drept cel mai influent europarlamentar din Germania. Colegii lui din CDU din regiunea Renania de Nord-Westfalia, vor vota dacă îi vor mai acorda sau nu un loc pe lista candidaților pentru alegerile din acest Parlament din mai. Brok a anunțat că nu mai vrea să candideze, dar initial a încercat să întoarcă decizia partidului. Brok a primit sprijin din partea unor politicieni germani și europeni, inclusiv președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Chiar dacă nu mai merge în PE, Brok intenționează să rămână o figură influentă, după cum a menționat în declarația sa de la începutul săptămânii.
Legea nu e pentru dulăi
Europarlamentarul roman Renate Weber (foto) spune că este vorba despre o înșelătorie „că faptele lui Brok nu reprezintă un act de corupție în sensul legii germane, dar sigur sunt penale”.
„Și culmea, când regulile s-au schimbat, acum cativa ani, și controlul asupra banilor alocati de PE pentru diferite cauze s-a înăsprit, zvonurile erau că totul se întâmplă din cauza deputaților din Est care s-ar fi pretat la diverse artificii financiare. Serios? Păi, Brok le lua banii cu mult înainte ca esticii să intre în UE, în 2004, 2007 și 2013. Exemplul acesta ar trebui să fie o lecție pentru cei care vorbesc doar în lozinci și gândesc doar în clișee, considerând că toți politicienii românii sunt corupți, iar cei din afară sunt corecți și imaculați”, a declarat Weber, Eurodeputata a precizat că Elmar Brok nu va fi deranjat de justiția din Germania. „Cred că deja ar fi a treia oară, pentru că i s-a mai cerut, în trecut, ridicarea imunității pentru alte fapte, dar Parlamentul European a votat de fiecare dată împotriva acestor cereri ale justitiei din Germania”, a spus Renate Weber.