Evenimentul Zilei > Politica > Adriana Saftoiu, despre „Cronică de Cotroceni”: Niciun om politic nu devine bun sau rău singur. E o carte gri
Adriana Saftoiu, despre „Cronică de Cotroceni”: Niciun om politic nu devine bun sau rău singur. E o carte gri

Adriana Saftoiu, despre „Cronică de Cotroceni”: Niciun om politic nu devine bun sau rău singur. E o carte gri

Adriana Saftoiu a declarat, luni seara, la Realitatea TV, că motivul pentru care a scris această carte acum și nu mai înainte, a fost tocmai acela că nu a dorit să fie folosită în ca în răfuielile politicie și că are "o problemă cu ce înseamnă sistemul politic și intitutiile statului". Pe de altă parte, ea a ținut să precizeze că "niciun om politic nu devine bun sau rău singur" și dacă ar trebui să aleagă iar, l-ar vota și acum pe Traian Băsescu.

"Eu chiar cred că ideea de drepturile omului și demnitatea umană nu sunt respectate", a spus Adriana Saftoiu la Realitatea TV.

”În România nu există o literatură de memorii politice decât post-mortem. (…) Fostul președinte SUA, Bill Clinton, are două cărți scrise de consilieri. Consilierul lui Mitterand are o carte foarte neplăcută despre acesta, fiind vorba despre patologia sexuală. Dacă luăm Faust a lui Goethe și folosim doar trei pasaje, putem spune că e vorba despre patologia sexuală…e simplu să fie luate doar lucrurile anecdotice din cartea mea”, a explicat fostul purtător de cuvând. 

În privința motivului care a determinat-o să scrie cartea, Săftoiu a precizat: ”Sunt ușor surprinsă de faptul că, după 20 de ani, ne plângem de cât de lamentabilă este viața politică. Cartea n-ar fi avut niciun sens dacă la finalul mandatului Traian Băsescu n-ar fi remarcat că serviciile secrete au prea multă putere, că nivelul drepturilor omului și demnității umane a rămas scăzut în ultimii 20 de ani, 10 dintre aceștia petrecuți în timpul mandatelor sale. Dacă toate declarațiile președintelui ar fi infirmat impresiile mele din primii 2 ani și 3 luni de mandate, dacă incompatibilitatea dintre domnii Pleșu și Băsescu nu era reală, aș fi crezut că nu avea sens să o scriu". 

"Cum Traian Băsescu a avut dreptul 10 ani să povestească și să pună etichete, așa am și eu dreptul. Este realitatea mea. Ar trebui să existe măcar curiozitatea de a o citi. Nimeni nu devine rău sau bun singur. Cartea aceasta nu e scrisă doar pentru cei care vor să vadă în alb sau cei care vor să vadă în negru, ci e o carte gri. Nu îi neg lui Traian Băsescu calitățile, dar ar fi o ipocrizie să nu se spună că suma lucrurilor care te înconjoară îți pot deveni defecte. 

Sigur că și Traian Băsescu avea defecte, îmi permit să fac apel la Nicholas Taleb: ”Când traversezi strada, dacă te uiți la culoarea ochilor pietonilor, nu vezi camionul care trece peste tine”. Defectele lui Băsescu le percepeam mai puțin decât colegii mei. Sunt oameni care mă avertizau asupra unor lucruri și eu nu le băgam în seamă. Dacă aș fi în 2004 aș vota la fel, Traian Băsescu, nu Adrian Năstase. 

 Uimirea celor care critică volumul…e ca și cum pe scena politică am fi văzut un Traian Băsescu zen, calm, temperat, plin de gratitudine față de oameni…de parcă aș fi dezvăluit lucruri care nu s-au întâmplat în ultimii 10 ani. Întrebarea e dacă toate aceste instituții care îl deservesc au pârghii prin care pot spune că unele lucruri nu se fac. (…) Un decident poate să își permită ce spune dl. Băsescu, abuzuri care să aducă atingeri demnității și drepturilor omului. 

(…) E firesc ca Traian Băsescu și Elena Udrea să aibă aceste reacții. Nu mă așteptam că Traian Băsescu va face o introspecție și că se va gândi dacă a greșit. Nici nu mă așteptam să îmi aducă flori. Oameni care au crezut în el și l-au susținut, oameni care au suportat umilințe nenumărate, au fost considerați, într-un final, că nu mai contează deloc”, a mai spus Adriana Săftoiu. 

Ea a lansat, duminică, la Bookfest, volumul ”Cronică de Cotroceni”, în care povestește experiența sa ca purtător de cuvând al Președintelui Traian Băsescu, în perioada 2004-2007. 

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: