Adrian Severin, fără imunitate: ''Un justițiarism rău și mincinos''
- Carmen Vintil ă
- 23 iunie 2011, 15:59
Plenul Parlamentului European a votat azi propunerea de ridicare a imunității europarlamentarului Adrian Severin. Luni, Comisia de afaceri juridice din PE votase în unainimitate propunerea ca Severin să rămână fără imunitate.
Adrian Severin a fost implicat în cazul ''bani în schimbul amendamentelor'' relatat de publicaţia ''The Sunday Times'' în 20 martie. Raportul privind ridicarea imunității eurodeputatului român a trecut luni seară cu unanimitate în Comisia de afaceri juridice a Parlamentului European (JURI).
Severin salută decizia "Decizia Parlamentului European privind ridicarea imunităţii mele parlamentare este o decizie pe care o salut, întrucât deschide, după luni de ezitări şi acuzaţii nefondate, de demagogie şi minciună, calea anchetei asupra unei înscenări a cărei victimă, în loc să fie apărată, a fost executată public, fără respect pentru prezumţia de nevinovăţie sau dreptul la apărare. Am cerut mereu această anchetă şi este logic să o aştept cu încredere. Faptul că această cercetare abia acum urmează să înceapă este în sine o dovadă că tot ceea ce s-a afirmat până acum este expresia unui justiţiarism rău şi mincinos. Din păcate, el nu m-a lovit doar pe mine, ci şi România care, prin mine, în ultimele luni, a pierdut importante poziţii de influenţă deloc uşor de recuperat. De aceea, bucuria multor români este absurdă", susține Adrian Severin într-un comunicat remis astăzi presei. Severin a mai spus că va lupta până la capăt pentru a-și demonstra nevinovăția, pentru că "a lupta pentru adevăr nu este o rușine". "Imaginile prezentate obsedant de media sunt contrafăcute, false. Am obligaţia morală să scot la iveală adevărul din spatele acestei poveşti mincinoase. Ceea ce este cert deja este că nu am luat niciun ban şi nu am depus niciun amendament", a mai spus Severin. Ce conține raportul Speroni
Raportul ce a recomandat ridicarea imunităţii lui Severin a fost elaborat de eurodeputatul italian Francesco Enrico Speroni (grupul Europa Libertăţii şi a Democraţiei, eurosceptic) şi cuprindea un proiect de decizie a PE şi expunerea de motive. Proiectul de decizie prevede că ''Parlamentul European hotărăşte să ridice imunitatea lui Adrian Severin, excluzând restricţionarea libertăţii personale''. Speroni a explicat că eurodeputatul român nu va putea fi trimis la închisoare fără un aviz prealabil al Parlamentului European (în cazul unei decizii a instanţei române de condamnare la închisoare). Proiectul deciziei mai arată că PE ''încredinţează preşedintelui sarcina de a transmite imediat prezenta decizie, precum şi raportul comisiei competente, autorităţilor competente din România şi lui Adrian Severin''. ''A cerut o primă tranşă de 12.000 de euro'' În cadrul secţiunii ''expunerea de motive''a documentului, se menţionează că la data de 21 martie a acestui an, DNA a deschis o acţiune împotriva lui Adrian Severin, deputat în Parlamentul European, pe baza informaţiilor că în perioada decembrie 2010 - martie 2011 eurodeputatul român ar fi acceptat oferta unei plăţi de 100.000 de euro, din partea reprezentanţilor unei aşa-zise societăţi de consultanţă care s-a prezentat sub denumirea ''Taylor Jones Public Affairs'', pentru a susţine în PE un amendament la directiva 19/1994 privind sistemul de garantare a depozitelor, amendament referitor la termenul de rambursare al depunătorilor în caz de faliment bancar.
''Conform autorităţilor române, în urma verificărilor preliminare, incluzând declaraţia unui alt deputat în PE, copia facturii şi întregistrări audio oferite de mass-media, a rezultat că există motive serioase pentru a crede că, după ce a încheiat un acord cu reprezentanţii aşa-zisei societăţi de consultanţă, dl. Severin a contactat atât personal, cât şi prin intermediul secretariatului său, cel puţin un deputat în Parlamentul European pentru a afla dacă a fost depus un anumit amendament pentru dezbatere în cadrul Comisiei de afaceri juridice, referitor la termenul de rambursare a depunătorilor în caz de faliment bancar. După ce a dat asigurări reprezentanţilor «societăţii de consultanţă» că amendamentul care îi interesa a fost depus pentru dezbatere în Comisia de afaceri juridice de către un alt deputat român în PE, Sebastian Bodu, dl. Severin le-a promis că va susţine acest amendament şi a cerut o primă tranşă de 12.000 de euro pentru serviciul adus, sumă pentru care a fost emisă o factură'' , se arată în acelaşi document. CITIȚI ȘI:
- Severin a picat în plasa cu bani a ziariştilor "lobby-işti"
- Severin nu demisionează nici la solicitarea Bruxelles-ului
- Adrian Severin, clasic românesc: Nu pleacă nici dat afară
- Adrian Severin a demisionat din PSD, Vanghelie a izbucnit în lacrimi