Adrian Năstase: Am sentimentul că "noul PSD" încearcă să meargă înapoi la PSDR-ul interbelic

Adrian Năstase:  Am sentimentul că "noul PSD" încearcă să meargă înapoi la PSDR-ul interbelic

Noul PSD încearcă să meargă înapoi la PSDR-ul interbelic, pentru a se legitima, iar o analiză mai profundă va arăta greşeala spargerii USL şi împingerea lui Victor Ponta să candideze, lipsa unei strategii de alianţe pentru turul doi, unele greşeli conjuncturale, a scris pe blog Adrian Năstase, informează Agerpres.

"Este evident că, în aceste condiţii, cu un guvern social-liberal în administraţie, PSD are o problemă să atragă votanţii de la stânga PSD. Noua platforma ideologică, inevitabil, va marca discrepanţa dintre ideologia de partid şi formulele de guvernare. Apar unele inconsecvente. Declaraţia pe venitul global a fost eliminată de guvernul Tăriceanu. Acum, împreună cu Tăriceanu, ea este introdusă la loc. (...) Am impresia unei lipse de continuitate în istoria de guvernare şi în viaţa de partid. Am sentimentul că 'Noul PSD' încearcă să meargă înapoi la PSDR-ul interbelic, pentru a se legitima, uitând rezultatele guvernului PSD din 2000-2004. Sau sărind peste el. Deşi, mulţi din liderii actuali ai partidului au făcut parte din acele echipe", a  arătat Năstase.

El s-a întrebat retoric dacă PSD este sortit să repete "sisific aceleaşi greşeli".

"Am scris o carte despre 'Cele două Românii', încercând să arăt ce greşeli ar trebui evitate. Nu cred ca ea fost răsfoită de prea mulţi dintre colegi. Suntem oare sortiţi să repetam, sisific, aceleaşi greşeli? Sau fiecare dintre echipele de lideri insista să facă propriile greşeli? Uneori, furând startul. Aşa cum a făcut Geoană în 2005, lăsându-se manevrat pentru a ajunge, prea devreme, preşedinte al partidului. Sau atunci când, în 2010, a insistat sa rămână preşedinte, după pierderea jalnica a alegerilor, dându-i posibilitatea lui Victor Ponta sa ajungă preşedinte, prea devreme, pentru un partid cu 'centrul de greutate' mai aproape de vârsta a treia. Sigur, au loc transformări demografice, politice, sociale, de care trebuie ţinut seama dar un partid mare este precum un port avion care nu-si poate schimba direcţia decât pe o distanţă mai mare", a arătat Adrian Năstase.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul preşedinte al PSD consideră că este nevoie de recuperarea votanţilor din zona de stânga, 'socialistă', pentru ca aceştia să nu intre în zona opţiunii anti-sistem.

"Am o alta părere despre ce ar trebui sa fie strategia partidului, după pierderea alegerilor prezidenţiale şi ofensiva DNA. Nu cred ca mai sunt suficiente cuvinte şi discursuri. Cred ca e nevoie de acţiune. În anumite planuri, guvernul pare un spectator. Eu cred că el trebuie sa se manifeste ca un actor puternic, cu iniţiative bazate pe experienţa unor ţări europene. Cred, în continuare, în nevoia de solidaritate şi in ideea unui partid inclusiv. Nu cred că Alina Mungiu-Pippidi va vota vreodată PSD, indiferent câte modificări la statut vor fi făcute. În opinia mea, Consiliul Naţional ar trebui să-şi păstreze caracterul deliberativ, altfel el ar fi neatractiv pentru membrii de partid şi ineficient în ceea ce priveşte departamentele şi pregătirea de cadre. Sper să mă înşel...Povestea cu cocoşul roşu. Eu nu cred în explicaţia cu comunismul. Altfel cum s-ar justifica victoria cu 40 la sută în primul tur? Au aflat românii între cele doua tururi de scrutin ca PSD este comunist? Nu cred în explicaţia asta. Sigur, acest aspect a fost invocat ca pretext", a mai spus Adrian Năstase, menţionând că a scris aceste rânduri într-o cafenea de aeroport şi că oricum nu ar fi participat la Consiliul Naţional.