Într-o postare pe blog, fostul premier Adrian Năstase l-a critica pe preşedintele Klaus Iohannis pentru felul în care a gestionat formarea noului guvern şi anticipează că nu peste mult timp va veni şi vremea decontului politic.
„Farsa «consultărilor» de la Cotroceni” este titlul ales de fostul lider al Guvernului României, care este un fin cunoscător al realităţilor politice generate de România postdecembristă. O primă observaţie a lui Năstase este legată de refuzul PSD de a refuza noua rundă de consultări politice de la Palatul Cotroceni.
Fostul prim-ministru şi totodată preşedinte al PSD nu şi-a putut ascunde satisfacţia provocată de hotărârea lui Marcel Ciolacu, actualul lider al social-democraţilor. În opinia lui Adrian Năstase, Iohannis joacă un rol fals de liant între PNL, USR-PLUS şi UDMR. De asemenea, şeful statului ar fi încălcat Constituţia României.
Năstase: Iohannis nu mai păcăleşte pe nimeni
„Ar fi trebuit să meargă astăzi PSD la «consultările» de la Cotroceni? Evident că nu. Şi mă bucur că au luat această decizie. Butaforia de la Cotroceni, organizată de Iohannis nu mai păcăleşte pe nimeni.
Nu are rost să repet care era succesiunea fazelor prevăzute de Constituţie pentru a se ajunge la desemnarea candidatului de premier. Niciun preşedinte, până acum, nu şi-a permis să încalce, cu atâta brutalitate, litera şi spiritul Constituţiei.
Iohannis s-a dovedit, încă o dată, nu doar «partenerul» PNL (cum spunea Rareş Bogdan), ci complicele său. Complice în încălcarea Constituţiei. «Parlamentul său» îi va dovedi cât de greşită a fost evaluarea pe care a făcut-o în declanşarea alegerilor.
Iar «guvernul său» le va arăta românilor costul unei noi administraţii de tip COCOPO. P.S.: În poza de mai sus, LUDOVIC Orban pare că stă pe două scaune. Este o iluzie optică. Este adevărat, se văd, în spatele lui, două semiberjere LUDOVIC XVI, care, la fel cu tot mobilierul din Palatul Parlamentului, a fost achiziţionat sau restaurat în vremea în care m-am ocupat de finalizarea lucrărilor la Casa Poporului”, a scris Adrian Năstase pe blogul său.
Năstase a readus în prim-plan COCOPO
Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu acronimul COCOPO, amintim că acesta a devenit un termen la modă la 5 decembrie 1996. La acea dată, protocolul semnat de cele 7 formaţiuni care au format primul guvern reformator al României a fost urmat de instituţionalizarea mecanismelor de supraveghere şi arbitraj, rămase în istoria politică ca două acronime celebre: COCOPO si COCOPA.
În termeni tehnici, era vorba despre monitorizarea respectării angajamentelor partidelor prin COCOPO, Consiliul de Coordonare Politic. De asemenea, era vizată şi despre monitorizarea votului parlamentar prin Consiliul de Coordonare al Parlamentului, adică prin COCOPA.
Şi mai simplu spus, COCOPO gira prin şedinţe care ţineau şi câte o noapte activitatea Guvernului României, iar de cealaltă parte, COCOPA gira prin întruniri la fel de dese şi prelungite activitatea parlamentară. COCOPO şi COCOPA negociau permanent deciziile politice într-un proces extrem de complicat.
La acea stare de lucruri se ajungea din cauză că participau la discuţii reprezentanţi de la cele 7 partide aflate la guvernare, iar fiecare dorea să-şi impună argumentele şi interesele. Nu-i de mirare că astfel au îngreunat şi chiar au amânat luarea unor hotărâri importante la timpul oportun.
Ca un amănunt inedit, împărţirea funcţiilor potrivit algoritmului determinat de rezultatele alegerilor în cele două consilii a dat senzaţia că noua coaliţie reformatoare se ocupa doar de satisfacerea clienţilor politici şi de oferirea unor sinecuri celor care o sprijineau.
PSD l-a refuzat sec pe Klaus Iohannis
Revenind la postarea lui Adrian Năstase, amintim că Marcel Ciolacu a anunțat marţi, 22 decembrie 2020, că social-democrații nu vor merge la consultările convocate de Klaus Iohannis pentru desemnarea unui premier. Conform surselor Agerpres, Ciolacu va explica decizia în cursul zilei.
Totuşi, se ştie că în spatele refuzului stă faptul că în PSD, aceste consultări sunt considerate pur formale, fără vreo valoare politică reală pentru social-democraţi. Liderii formaţiunii au criticat faptul că Iohannis s-a implicat în constituirea unei majorități care să îl dea premier pe Florin Cîțu. Amintim că Iohannis a mai avut şi săptămâna trecută o rundă de consultări cu preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament.
Conducerea PSD era invitată la ora 15:00 la Palatul Cotroceni. La ora 15:30 urma PNL, la 16:00 Alianţa USR PLUS, la 16:30 Alianţa pentru Unirea Românilor, la 17:00 UDMR şi la 17:30 reprezentanţii minorităţilor. Preşedintele României a avut prima rundă de consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare la data de 14 decembrie, iar la final a anunţat că nu erau întrunite condiţiile pentru desemnarea unui premier.
După acel moment, liderii PNL, USR PLUS, UDMR (n.r. - Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş şi Kelemen Hunor) au semnat luni, 21 decembrie, în prezenţa premierului pe care îl susţin, Florin Cîţu, Acordul de guvernare 2020-2024. Pentru a se ajunge aici a fost nevoie de o săptămână de negocieri pe programul de guvernare şi pe modul de împărţire a portofoliilor de ministru, a funcţiilor de prefect şi a celor de secretar de stat.
Documentul reprezintă o garanţie a faptului că partidele semnatare înţeleg că prezenţa scăzută la vot este un semnal de alarmă pentru democraţia din România. În acest sens, ele se angajează să respecte voinţa cetăţenilor exprimată în 6 decembrie şi să nu schimbe, prin traseism politic, rezultatul votului dat de cetăţeni şi majoritatea ce decurge din acest pact politic.
sursa: adriannastase.ro