Editura Evenimentul si Capital

Adrian Năstase, despre legea care îi interzice lui Dragnea să fie premier: "Reglare de conturi"

Adrian Năstase
Autor: | | 10 Comentarii | 440 Vizualizari

Fostul premier Adrian Năstase a precizat, pe pagina sa de Facebook, că prevederea din Legea 90/2001 care interzice unui condamnat să facă parte din Guvern a permis o „reglare de conturi”.

Fostul premier Adrian Năstase a precizat, pe pagina sa de Facebook, că prevederea din Legea 90/2001 care interzice unui condamnat să facă parte din Guvern a permis o „reglare de conturi” dar și „trierea candidaților”, cu „complicitatea unor procurori sau judecători”, el opinând că nu Legea 90/2001 este de vină pentru asta, ci președinții și guvernele care au permis aceste derapaje. Totodată, Adrian Năstase spune este esențial cine va fi ministrul Justiției în noul guvern pentru a înțelege în ce direcție ne îndreptăm.

„Istoria Legii 90/2001 a pornit în 1998, atunci când guvernul Radu Vasile a transmis la Camera Deputaţilor un proiect de lege privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor (înregistrat ca PL nr. 369/1998, din 10.11.1998).

El a fost trimis pentru aviz la Comisia juridică şi la Comisia pentru administraţie publică. Avizele au fost date în ianuarie (semnat de Emil Popescu şi Nicolae Grădinaru), respectiv în martie 1999 (semnat de Ion Cirstoiu şi Sorin Ioan Marinescu). Pe această bază, proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor in 11.05.1999.

Textul art.3 era formulat în felul următor: Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc într-unul din cazurile de incompatibilitate prevăzute la art.5 alin.(1).

Deci, formularea care există şi în legea actuală (art.2) datează din 1998/1999.

Ulterior, proiectul de lege, adoptat de Cameră, a ajuns la Senat iar Petre Roman, în calitate de preşedinte, l-a trimis pentru aviz Comisiei de administraţie publică şi Comisiei juridice (în 24 mai 1999). Aici, el a fost ţinut în sertare din cauza bătăliilor care se dădeau în interiorul CDR şi care nu permiteau o soluţie clară privitoare la configuraţia guvernului.

Între timp, în 1999, a fost adoptată şi Legea responsabilităţii ministeriale (Legea 115/1999) care în art.25 alin.3 stabilea: "Membrul Guvernului, condamnat printr-o hotărâre judecătorească definitivă, va fi demis din funcţie de preşedintele României, la propunerea primului-ministru". Era vorba nu despre cum se putea "intra" în guvern ci despre cum se putea "ieşi"...

După alegerile din 2000, era nevoie, rapid, de o nouă reglementare referitoare la organizarea guvernului. În acele condiţii, a fost preluat textul deja aprobat, în 1999, al proiectului de lege de la Cameră şi au fost adăugate, din partea noului guvern, 34 de amendamente, care au fost transmise Senatului. Niciunul din amendamente nu viza actualul articol 2 (fostul art.3). În avizul Comisiei pentru administraţie publică se arată, sub semnătura senatorului Seres Denes, că toate cele 34 de amendamente au fost aprobate în unanimitate.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
22:16 DEZVĂLUIRI din ședința CEx a PSD. Cine îl „ţine în braţe" pe Tudorel Toader 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 16:07 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 14:38 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 14:37 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 14:34 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 14:09 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 12:16 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 VOT în CEx. Majoritate covârşitoare pentru DRAGNEA. Ce se întâmplă cu RĂZVRĂTIȚII din PARTID? BREAKING NEWS 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică 16:57 Asta-i mai lipsea lui Dragnea. UN NOU ATAC ÎN TOIUL CEx al PSD de la un nume cu greutate în politică

Articole salvate