Editura Evenimentul si Capital

STRATEGIA INCENDIARĂ a fostului premier ADRIAN NĂSTASE. Cum trebuie să se apere România de PUTIN

Autor: | | 0 Comentarii | 1776 Vizualizari

Fostul lider PSD și fostul premier al României, Adrian Năstase, pe blogul său, analizează istoria relațiilor dintre Rusia și România, în contextul tensiunilor recente. Ieri, Vladimir Putin a amenințat România.

Fostul premier susține că România trebuie să își cultive relațiile diplomatice cu statele vecine, sublinind că trebuie maximizată tradiția relațiilor cu China.

„Eu am crezut și cred în continuare într-o politică externă a României indreptată către toate azimuturile. Am considerat că, după încheierea Războiului Rece, intrarea în NATO și în UE sunt prioritare dar, tinând seama de poziția să geografică, România trebuie să aibă relații normale, dacă nu amicale, cu vecinii săi, să aibă o relație pragmatică cu Rusia, să continue relațiile cu tările Orientului Mijlociu, să maximizeze tradiția legăturilor cu China. Nimic din toate acestea nu pune în discuție parteneriatele strategice încheiate cu SUA sau cu celelalte țări europene.

Cred, în continuare, că țară noastră, fiind un aliat loial în structurile politice și miliatare din care face parte, are dreptul dar și datoria de a-și urmări și unele interese proprii, așa cum procedează toate celelalte state – cred că aveți suficiente exemple – mai ales în condițiile înmulțirii crizelor din Europa și ale amplificării unui bilateralism selectiv. (...) Desigur, lucrurile s-au complicat destul de mult în ultimii ani și nu este vorba doar de relația bilaterală. Se vorbește, adesea, de chestiunea scutului de la Deveselu, prezentat că o instalație defensivă. Dar și aici trebuie să precizez că din punctul meu de vedere, exprimat în urmă cu mai multă vreme, ieșirea Statelor Unite din Tratatul Antirachetă a fost o greșeală care va fi plătită și de către Marile Puteri, dar și de către unele dintre țările aliate. Tratatul ABM avea o logică foarte solidă și ea era legată cu efortul de a limita cursa înarmărilor. Ieșirea în 2001-2002 a Statelor Unite din acest Tratat a creat condițiile pentru acest scut care, nu știu cât de util este din punct de vedere militar, nu știu cât de util este pentru industria militară americană, dar, mă bucur că, interpretând acum discursul recent, al președintelui Putin, de la 1 Martie, în legătură cu noile rachete – care nu mai au o traiectorie balistică -, practic, valoarea scutului cu interceptori antirachetă din România și-a pierdut semnificația.

Mă bucură, din acest punct de vedere, că ceea ce părea un element sensibil pentru relațiile bilaterale, iată că își pierde semnificația militară datorită acestor noi tehnologii care au fost prezentate de către Președinte. Sigur, pot să înțeleg sensibilitatea și rezervele Rusiei în legătură cu instalarea acestui scut. Și în România au avut loc dezbateri, discuții în legătură cu această amplasare. Cred că această este deja o chestiune de istorie în condițiile noilor tehnologii. Dar, fără îndoială, ele au dat un pretext celor care nu au dorit să dezvolte sau să reia un dialog politic la un nivel mai înalt. Din punctul meu de vedere este o greșeală să nu înțelegem că, practic, relațiile dintre noi, chiar dacă avem puncte de vedere divergente, trebuie să meargă pe o linie pragmatică și să găsim de fiecare dată, sigur, respectându-ne obligațiile în cadrul alianțelor noastre, dumneavoastră în cadrul intereselor pe care le aveți, în cadrul dialogurilor pe care le-ați avut sau le veți avea în continuare, rămânând în continuare, fizic, unii lângă alții în această zonă. Avem cu toții interesul de a evita tensiuni majore și repetarea unor perioade care să aducă aminte de Războiul Rece”, scrie Adrian Năstase pe blogul său.

Scandal la Astra - FCSB: "Iar mi-a tras-o Denis". Moment ŞOCANT cu Alibec şi Stoian

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI